Winno-buraczane rolmopsy
Marynowane, w oleju czy ze śmietaną. Śledzie pojawiają się na polskich stołach z wielu okazji. Nie tylko są smaczne i szybki w przygotowanie, ale bardzo zdrowe. Śledź jest źródłem bardzo wielu składników odżywczych, m.in. potasu, fosforu, wapnia czy cynku. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe chroniące nas przed miażdżycą i chorobą niedokrwienną serca.
Śledzie goszczą na polskich stołach z wielu okazji. Nie tylko są szybkie w przygotowaniu, ale bardzo zdrowe. Śledź jest źródłem bardzo wielu składników odżywczych, m.in. potasu, fosforu, wapnia czy cynku. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią nas przed miażdżycą i chorobą niedokrwienną serca.
Śledzi nie może zabraknąć także na Wielkanoc. Z tej okazji warto przygotować winno-buraczane rolmopsy. Te marynowane i zawijane śledziki prezentują się znakomicie i smakują naprawdę dobrze. Zobaczcie przepis.
Składniki:
500 g filetów śledziowych matjas
migdały
1 cytryna
koperek
Marynata:
1/3 szklanki octu winnego
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
100 ml koncentratu barszczowego
2 listki laurowe
3 goździki
1,5 cm laski cynamonu
10 ziaren pieprzu
4 ziarna ziela angielskiego
1 cebula
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki marynaty zagotowujemy, a następnie studzimy.
- Zalewamy marynatą i odstawiamy na minimum 24 h.
- Płaty śledzia odsączamy, układamy po 2 obrane ze skórki migdały, zawijamy i zabezpieczamy patyczkami.
- Rolmopsy układamy na plasterkach cytryny, ozdabiamy koperkiem.
href="http://diety.wp.pl/index.php/mid/67/fid/1935/kalorie/diety?lifestyle"> Najlepsze diety 2016