Trwa ładowanie...

Uwielbiasz dania jednogarnkowe? Teraz przygotujesz je szybciej

Jeśli nie masz cierpliwości do gotowania, a jednocześnie marzysz o przygotowywaniu pysznych dań, multicooker jest dla ciebie. To wielofunkcyjny sprzęt z automatycznymi programami, który pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu. Wypróbuj kilka przepisów!

Smaczne dania jednogarnkowe przygotujesz szybko i bez bałaganuSmaczne dania jednogarnkowe przygotujesz szybko i bez bałaganuŹródło: Adobe Stock
d3tj21q
d3tj21q

Multicooker to inteligentny sprzęt, którego główną zaletą jest wielozadaniowość – może zastąpić kuchenkę, piekarnik, mikrofalówkę, a także naczynia do gotowania na parze czy urządzenie do pieczenia chleba. Brzmi jak ideał? Cały sekret opiera się na automatycznych programach do gotowania, co w połączeniu z wbudowanymi przepisami sprawia, że praktycznie wszystko robi się samo. Wystarczy wrzucić składniki do misy, wybrać ustawienia i nacisnąć przycisk start!

Szwajcarskie fondue – program: gotowanie

W danych czasach fondue rozpowszechnione było głównie wśród górali szwajcarskich, którzy wymyślili sposób na wykorzystanie suchego sera zimą. Obecnie danie to przygotowuje się z gorącego sera i białego wina – jest popularne we Francji, Włoszech, a także w Polsce. Na początek musimy zetrzeć ser na tarce o drobnych oczkach oraz posiekać czosnek. W drugiej kolejności wyciskamy sok z cytryny, a w naczyniu multicookera mieszamy śmietanę, wodę, skrobię i cukier na jednolitą masę. Do środka wlewamy 150 ml białego wina wytrawnego, zamykamy pokrywę i ustawiamy program gotowanie na 90 st. С (15 minut). Na 5 minut przed zakończeniem programu dodajemy czosnek, ser oraz sok z cytryny i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość uzupełniamy odrobiną przypraw dla smaku. Gotujemy do zakończenia programu.

Pilaw kazachski – program: smażenie

Wśród popularnych trendów kulinarnych są dania pochodzące z Azji Środkowej – Uzbekistanu, Kazachstanu czy Kirgistanu. Tradycyjna kuchnia kazachska opiera się na baraninie oraz produktach mlecznych, a jednym z najbardziej znanych dań jest pilaw (znany też jako plov). To po prostu mięso wymieszane z ryżem, marchwią i suszonymi owocami, np. morelami – aromatyczne i lekko pikantne. Aby je zrobić, trzeba umyć mięso i pokroić je w kostkę. Marchewkę i cebulkę kroimy w słupki, a morele drobno siekamy. Do misy dodajemy tłuszcz oraz cebulę, ustawiamy program "smażenie" na 30 minut i naciskamy start. Po rozpoczęciu wstecznego odliczania czasu, dorzucamy kolejno baraninę, marchew, a także przyprawy (kardamon, kurkumę, sól, pieprz). Od czasu do czasu mieszamy – pokrywa musi być zdjęta. Na koniec dodajemy morele, wodę oraz porządnie wypłukany ryż, najlepiej basmati. Smażymy do końca trwania programu.

Polski bigos – program: duszenie

Choć potrawa ta gości na naszych stołach głównie w okresie świąt, trudno oprzeć się jej poza sezonem. Podobno bigos smakuje najlepiej dopiero po kilku dniach od dnia ugotowania, a niektórzy uważają go za "przegląd tygodnia". To dlatego, że często do jednego garnka trafiają mięsne resztki z poprzednich dni. Jeśli chcemy przygotować to danie w ekspresowy sposób, szykujemy składniki: cebulę, łopatkę wieprzową, kiełbasę, suszone grzyby (moczone), przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz ziarnisty) oraz kiszoną kapustę. Wlewamy odrobinę oliwy do misy, dodajemy posiekaną cebulę, a po 5 minut dorzucamy mięso. Kiedy składniki będą podsmażone, czas na grzyby, przyprawy i kiszoną kapustę – po ich dodaniu, zamykamy pokrywę i ustawiamy program "duszenie". Po 40 minutach bigos będzie gotowy. Podajemy go ze świeżym pieczywem lub ziemniakami. W wersji wegetariańskiej zamiast mięsa można dodać tofu, pieczarki lub świeże pomidory.

Amerykańskie brownie – program: pieczenie

Brownie to mocno czekoladowe ciasto, które skradło podniebienia nie tylko mieszkańców USA, ale także Europejczyków. Jest szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu – do tego stopnia, że zdaniem niektórych osób nie da się go zepsuć. Co ciekawe, w 2013 r. amerykańska cukiernia "Something Sweet" w stanie Alabama upiekła ogromnych rozmiarów brownie i dzięki temu trafiła do Księgi Rekordów Guinnessa. My nie musimy robić aż tak wielkiego ciasta, ale z pomocą multicookera i tak możemy cieszyć się smakiem pysznej czekolady. Z założenia brownie powinno być niskie, wilgotne w środku i mieć gęstą konsystencję. Do jego przygotowania potrzebne będą: 4 jajka, szklanka cukru, pół kostki masła, 160 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g gorzkiej czekolady i 150 g borówek amerykańskich. Co dalej? Wrzucamy do misy jajka, masło i cukier, po czym wszystko miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i rozpuszczoną czekoladę – wszystko razem mieszamy. Na koniec wrzucamy borówki i programujemy pieczenie na 180 st. C i 45 minut. Gotowe brownie możemy udekorować cukrem pudrem. Smacznego!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3tj21q
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3tj21q
Więcej tematów