Trwa ładowanie...

Tortilla de patatas Magdy Gessler – przepis na hiszpański omlet ziemniaczany

Tę potrawę znajdziesz w każdej hiszpańskiej restauracji. Hiszpanie najczęściej jedzą tortille na śniadanie, ale chętnie przygotowują ją również w porach wieczornych. Świetnie sprawdza się na szybki obiad lub jako zakąska do kufla zimnego piwa.

Tortilla de patatasTortilla de patatasŹródło: Adobe Stock
d4e31yf
d4e31yf

Tortilla de patatas wg Magdy Gessler

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 7 jajek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 150 ml oleju

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa restauracja: Majówkowy grill z pomysłem

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w średniej wielkości, nieregularne kawałki. Posól. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek tylko obierz.
  2. Wymieszaj oliwę z olejem i rozgrzej ją na patelni. Dodaj ziemniaki, cebulę i czosnek. Duś ziemniaki do czasu aż całkiem zmiękną. Może to zająć około godziny.
  3. Przecedź warzywa przez sito. Zachowaj trochę tłuszczu do smażenia tortilli.
  4. Rozbij jajka trzepaczką, posól i popieprz do smaku. Kiedy ziemniaki trochę przestygną, dodaj je do masy jajecznej.
  5. Na patelnię wlej oliwę, którą wcześniej odlałeś z ziemniaków. Kiedy oliwa się nagrzeje, wlej masę jajeczną wraz z ziemniakami. Smaż kilka minut, co jakiś czas potrząsając patelnią, aby jajka nie przywarły do dna.
  6. Następnie odwróć tortillę na drugą stronę. Zsuń ją delikatnie na talerz, przyłóż na górę patelnię i odwróć. Wtedy surowa strona znajdzie się na dnie patelni.
  7. Smaż jeszcze kilka minut, pamiętając, że jajka w tortilli nie powinny być za mocno ścięte.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4e31yf
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4e31yf
Więcej tematów