Trwa ładowanie...

Super trik z bananem i igłą. Zaimponujesz znajomym

Banany to owoce, które najłatwiej wziąć ze sobą do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Chroni je bowiem gruba skórka, którą łatwo jest obrać nawet poza domem. Dzięki skórce nie trzeba ich też myć. Nie mają w sobie soku, nie musimy się więc obawiać, że ubrudzimy się podczas jedzenia. Banany są też bardzo pożywne i sycące. Wystarczy jeden duży banan, aby zaspokoić średni głód. Jeśli często jecie te owoce, trik z bananem i igłą na pewno wam się przyda.

bananybananyŹródło: Adobe Stock, fot: MISKO KORDIC
d19wlud
d19wlud

Trik z igłą

Wbijcie igłę w banana. Ważne, aby wbić igłę do końca, ale nie przebić skórki po drugiej stronie. Następnie przesuńcie igłę w lewo i prawo. Wyjmijcie igłę i powtórzcie wszystkie kroki jeszcze kilka razy, wbijając igłę na całej długości banana, w 2-3 cm odstępach.

Dzięki temu trikowi możecie łatwo podzielić banana na plasterki, bez konieczności jego obierania. Takiego banana łatwiej potem zjeść na mieście. Możecie też podzielić się z nim znajomymi. Wystarczy, że otworzycie banana. Tak pokrojony owoc to też świetna przekąska na imprezy. Banan cały czas jest zamknięty w skórce, więc w odróżnieniu od banana pokrojonego nożem nie sczernieje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa restauracja: Majówkowy grill z pomysłem

Co zrobić z przejrzałymi bananami?

Niektórzy nie lubią smaku bardzo dojrzałych bananów. Takie owoce są bardzo słodkie i znacznie miększe od tych mniej dojrzałych. Ważne, aby prędko je zjeść, ponieważ pokryte ciemnymi plamami banany bardzo szybko się psują. Nie warto jednak wyrzucać takich bananów. Możecie zrobić z nich szybki chlebek bananowy. Banany można też pokroić, zamrozić i wykorzystać później np. przygotowania lodów bananowych.

d19wlud

Aby zrobić chlebek bananowy, wystarczy zmieszać ze sobą trzy duże rozgniecione banany, 1 ½ szklanki mąki, ½ szklanki cukru, 1/3 kostki roztopionego masła, jedno jajko, trochę soli i sody. Następnie wysmarowujemy małą kreskówkę tłuszczem, posypujemy bułką i wlewamy nasze ciasto. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę. Chlebek bananowy świetnie sprawdzi się na słodkie śniadanie albo podwieczorek z filiżanką kawy lub herbaty.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d19wlud
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d19wlud
Więcej tematów