Trwa ładowanie...

Śliwki w occie. Pyszne przetwory ze śliwek

Powidła to najpopularniejsze przetwory ze śliwek. Chociaż sami też je uwielbiamy, nasze serca skradły dużo mniej popularne śliwki w occie. Zobaczcie, jak je przygotować.

Śliwki w occie.Śliwki w occie.Źródło: Adobe Stock
d3uci1m
d3uci1m

Śliwki zalewamy aromatycznym, pełnym korzennych przypraw syropem. Zalewa pachnie goździkami i cynamonem, a zamarynowane w niej śliwki, same przechodzą ich smakiem. Możecie nieco zmodyfikować recepturę, dodając do syropu więcej przypraw, czy ulubione dodatki. Świetnie sprawdzi się na przykład kardamon.

Po wyciągnięciu z zalewy śliwki się nie rozpadają, a wręcz przeciwnie — są lekko twarde, mięsiste i w pełni zachowują swoją strukturę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa restauracja: Majówkowy grill z pomysłem

Przepis na śliwki w occie

Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 250 ml octu spirytusowego 10 % 
  • 250 ml wody
  • 360 g cukru
  • 1 łyżeczka goździków
  • ½ łyżeczki cynamonu

d3uci1m

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki dokładnie myjemy i nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach, a następnie wkładamy do dużego słoika.
  2. W garnku zagotowujemy ocet, wodę, cukier i przyprawy. Tak przygotowaną zalewą zalewamy śliwki i zostawiamy na noc.
  3. Kolejnego dnia zlewamy ocet do garnka i lekko podgrzewamy, po czym ponownie zalewamy owoce. Następnego ranka powtarzamy te kroki.
  4. Następnie przekładamy śliwki do wyparzonych słoików, tym razem zalewamy je gorącą zalewą, zakręcamy i odwracamy słoiki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3uci1m
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3uci1m
Więcej tematów