Trwa ładowanie...

Rurki z kremem – jak to zrobić?

Od lat cieszą się niesłabnącym powodzeniem, dlatego chętnie oferują je zarówno duże, sieciowe cukiernie, jak i niepozorne budki czy food trucki stojące na deptakach wielu polskich miejscowości, zwłaszcza atrakcyjnych turystycznie. Rurki z kremem bez problemu przygotujemy także w domowym zaciszu.

Rurki z krememRurki z krememŹródło: Adobe Stock, fot: PHOTOHUNTER
d35j11u
d35j11u

Choć apogeum popularności osiągnęły w latach 80. XX wieku, rurki z kremem mają znacznie dłuższą historię. Jako "ulipki z pianą" (czyli bitą śmietaną) pojawiły się już na kartach najstarszej rodzimej książki kucharskiej, czyli "Compendium ferculorum albo zebranie potraw" z 1682 roku. Jej autor, Stanisław Czerniecki, radził, by z mąki pszennej, mleka i cukru wyrobić ciasto, "jako na opłatki", a następnie nawinąć na "okrągłe drewienka albo wałeczki i wypiec "na żelazach".

Tak wykonane rurki początkowo obkładano bitą śmietaną, choć z czasem ciastka zaczęto nią wypełniać. Popularnym nadzieniem były też owocowe powidła, a następnie również rozmaite kremy. Na początku XX wieku dużym powodzeniem cieszyły się rurki z ciasta francuskiego, do przygotowania których zachęcała choćby Maria Ochorowicz-Monatowa, słynna ówczesna autorka poradników kulinarnych, w tym kultowej "Uniwersalnej książki kucharskiej" z 1913 roku.

Rurki z kremem nie są tylko polską specjalnością. Na Sycylii już w X wieku wypiekano cannoli, czyli chrupiące ciastka skrywające wewnątrz pyszny krem na bazie serka ricotta, z dodatkiem kandyzowanych owoców. Czesi od 200 lat zajadają się hořickimi trubičkami – skręconymi, cienkimi waflami wypełnionymi kremem śmietankowym o różnych smakach, najczęściej czekoladowym i orzechowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędny przepis na miodownik z serem i orzechami w karmelu

Ciasto na rurki

Rurki można przygotować z różnego rodzaju ciast, np. kruchego lub półkruchego. Zadanie jest bardzo proste. Mąkę pszenną, najlepiej tortową (2,5 szklanki) przesiewamy do dużej miski. Dodajemy posiekane, zimne masło (200 g), 18-procentową śmietanę (200 g), cukier puder (2 łyżki) oraz szczyptę soli. Wyrabiamy, ręcznie lub mikserem, aż do uzyskania masy o gładkiej konsystencji.

d35j11u

Z masy formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i odkładamy do lodówki, na godzinę. Następnie umieszczamy na lekko oprószonej mąką stolicy i dość cienko rozwałkowujemy. Kroimy w długie paski, o szerokości ok. 1,5 cm.

Do przygotowania ciastek przydadzą się specjalne formy mające postać rurek, zazwyczaj metalowe. Smarujemy je masłem, a następnie nawijamy ciasto – brzegi pasków powinny na siebie lekko zachodzić, smarujemy je białkiem.

Rurki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 st., aż do lekkiego przyrumienienia. Pozostawiamy na kwadrans do ostygnięcia, po czym zsuwamy ciastka z form. Teraz są gotowe do wypełnienia kremem.

Krem, ale jaki?

Rurki można nadziać tradycyjną bitą śmietaną. Jej przygotowanie jest banalnie proste – dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę (200 g) wystarczy ubić z cukrem waniliowym (2 łyżeczki) albo ziarenkami zeskrobanymi z laski wanilii.

d35j11u

Ciekawym pomysłem jest też krem budyniowy. Potrzebujemy trzech szklanek tłustego mleka. Odlewamy pół szklanki, dodajemy budyń waniliowy (2 opakowania) oaz mąkę pszenną (2 łyżki). Mieszamy. Resztę mleka gotujemy z cukrem (5-6 łyżek), a po zagotowaniu dodajemy masę budyniową. Cały czas mieszamy, aż do kolejnego zagotowania. Studzimy. Ucieramy mikserem masło (200 g) i dodajmy, nie przerywając miksowania, schłodzony budyń. Krem powinien mieć gładką i aksamitną konsystencję.

Pyszne nadzienie do rurek przygotujemy też z ricotty. Włoski serek (750 g) odsączamy, lekko dociskając, przez godzinę. Następnie miksujemy z cukrem pudrem (pół szklanki) i skórką startą z cytryny. Pod koniec dodajemy schłodzoną, ubitą kremówkę (pół szklanki). Mieszamy.

Innym pomysłem na farsz do rurek jest francuski dakłas. Schłodzony serek mascarpone (250 g) oraz równie chłodną śmietanę 30-procentową (500 ml) miksujemy z cukrem pudrem (łyżka) oraz drobno posiekanymi orzechami włoskimi (50 g) i daktylami (około 10 sztuk). Możemy też dodać 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub odrobinę świeżego miąższu wanilii. Miksujemy, aż krem uzyska aksamitną konsystencję.

d35j11u

Jeśli lubimy słodko-kwaśne smaki, możemy nadziać rurki kremem lemon curd. Do jego przygotowania potrzebujemy 125 g soku z cytryn (około pół szklanki), skórki startej z jednej cytryny, 2 jajek, 2 żółtek, 100 g masła oraz 150 g drobnego cukru. Rozpoczynamy od roztopienia masła i dodania do niego skórki cytrynowej. W osobnym naczyniu ubijamy mikserem jajka, żółtka i cukier. Gdy powstanie jednolita masa, dodajemy ją do rozpuszczonego masła. Dolewamy sok z cytryny (wcześniej należy go przecedzić przez sitko). Gotujemy na średnim ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając, aż krem stanie się dość gęsty. Po wystudzeniu schładzamy go w lodówce.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d35j11u
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35j11u
Więcej tematów