Trwa ładowanie...

Rozmaryn – zastosowanie w kuchni

Rozmaryn to przyprawa, która pasuje do większości mięs. Ma charakterystyczny, lekko sosnowy smak z nutą imbiru, który podkręca smak drobiu, jagnięciny, wieprzowiny, wołowiny oraz ryb.

Rozmaryn – zastosowanie w kuchniŹródło: 123RF
dirq8i8
dirq8i8

Toksyny w mięsie

Niektóre sposoby przetwarzania żywności mogą powodować powstawanie w niej szkodliwych związków chemicznych, w tym mutagennych i kancerogennych heterocyklicznych amin aromatycznych. Substancje te tworzą się podczas obróbki termicznej produktów o dużej zawartości białka, przy czym ich ilość i rodzaj są warunkowane głównie temperaturą, czasem i rodzajem tego procesu.

Zobacz także: Chcesz poprawić pamięć? Wąchaj rozmaryn!:

Rozmaryn – dodatek do mięs

Najnowsze badania dowodzą, że dodanie rozmarynu do mięs w czasie gotowania, pieczenia, smażenia czy grillowania może obniżyć ryzyko wysępienia amin heterocyklicznych, w niektórych przypadkach, aż o 90%.

Jest to zasługa zawartości przeciwutleniacza – kwasu karnozowy. Im większe jego stężenie, tym większe prawdopodobieństwo redukcji szkodliwych toksyn.

W wielu przypadkach świeża gałązka rozmarynu może posłużyć jako ozdobny dodatek do zaserwowanego na talerzu dania.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

dirq8i8
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dirq8i8
Więcej tematów