Trwa ładowanie...

Rozgrzewająca herbata na chłodny dzień. Jak ją zaparzyć?

Chłodne, jesienne wieczory zachęcają do tego, by rozkoszować się aromatem ulubionej herbaty. Najlepiej sypanej, bo wtedy wrażenia smakowe są jeszcze bardziej intensywne. Aby łatwo oddzielić fusy i liście, warto korzystać z zaparzacza. Radzimy, jaki wybrać.

Nie ma to jak filiżanka gorącej herbaty.Nie ma to jak filiżanka gorącej herbaty.Źródło: unsplash
d1gi2kc
d1gi2kc

Rozgrzewająca herbata z pomarańczą, cynamonem i goździkami? A może wersja z miodem lub syropem malinowym? Niezależnie od tego, jaki napój lubimy, kluczem idealnego smaku jest odpowiednie parzenie liści. Herbata nie powinna być gorzka, gdyż wtedy może zacząć wydzielać szkodliwe substancje. Jeżeli chcemy przygotować pyszny napar, dobrze jest mieć pod ręką specjalne naczynie do parzenia, które oddzieli liście. Na rynku jest wiele rodzajów zaparzaczy wykonanych z różnego tworzywa – żeliwnego, ceramicznego, metalowego lub szklanego. Jakie modele warto wziąć pod uwagę przy zakupie?

Czajniki żeliwne z funkcją parzenia

Imbryk wykonany z żeliwa wyposażony jest w sitko, dzięki któremu można przygotować liściastą herbatę w idealnych warunkach. Naczynie bardzo długo utrzymuje temperaturę – nie więc ma obawy, że napar zbyt szybko wystygnie. Szukając żeliwnego czajnika warto zwrócić uwagę na jego design. Ciekawym rozwiązaniem są czarne zaparzacze w stylu japońskim. Wyglądają bardzo elegancko, a do tego mają przykrywkę, wygodną rączkę oraz wyprofilowany dzióbek. W takim imbryku można zaparzyć np. herbatę czarną, zieloną, białą, czerwoną, a także zioła czy susz owocowy. Z pomocą sitka łatwo oddzielimy napar od liści i nie będziemy musieli przecedzać fusów. Wystarczy przelać herbatę do eleganckiej filiżanki i można cieszyć się jej wyjątkowym smakiem.

Zaparzacze tłokowe "french press"

Na ogół tego rodzaju urządzenia przeznaczone są do parzenia kawy, ale można w nich też przygotować liściastą herbatę, zioła lub spienione mleko. Nazwa "french press" oznacza praskę francuską składającą się z dwóch elementów – wysokiego naczynia z rączką, w którym umieszcza się liście lub ziarna, a także metalowego tłoka z filtrem i pokrywką. Tłokowe zaparzacze wykonane są z żaroodpornego szkła oraz stali nierdzewnej. Dzięki temu są bardzo trwałe i odporne na ewentualne uszkodzenia. Będą ozdobą każdej kuchni – minimalistycznej, skandynawskiej czy industrialnej. Wewnątrz dzbanka znajduje się nierdzewne sitko, które zapobiega dostawaniu się fusów i liści do filiżanki. Najlepszym naparem do parzenia we french pressie będzie francuska herbata zielona albo chińska herbata oolong.

Czajniki z zaparzaczem do herbaty

Jeżeli szukamy wielofunkcyjnego sprzętu, dobrym wyborem będzie czajnik z regulacją i zaparzaczem do herbaty. Jego zaletą jest to, że błyskawicznie gotuje odpowiednią ilość wody, a do tego posiada wyjmowany koszyk oraz technologię umożliwiającą parzenie herbaty. Dzięki funkcji zmiennej temperatury możemy ustawić zatrzymanie podgrzewania wody w dowolnej temperaturze 40-100 st. C. W ten sposób parząc różne rodzaje herbat mamy pewność, że smaki nie będą się mieszać. Co więcej, w tak zaawansowanym czajniku istnieje możliwość zaparzenia kawy, a nawet podgrzania butelki dla dziecka. Niektóre modele mają dotykowy ekran – wystarczy kliknąć i ustawić swoje preferencje. Z kolei czasowy programator pomaga dostosować czas potrzebny do uzyskania idealnej filiżanki herbaty. Ustawienia są zapamiętywane, a my możemy cieszyć się filiżanką idealnego napoju nie jeden raz, a wiele!

d1gi2kc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Paweł Kapusta - Redaktor naczelny WP
Paweł KapustaRedaktor Naczelny WP
d1gi2kc
Więcej tematów