Trwa ładowanie...
d1zbke4
Temat

flaki

Ciorba – jak przygotować pyszną rumuńską zupę?
30-09-2021 08:15

Ciorba – jak przygotować pyszną rumuńską zupę?

Szukasz pomysłu na pożywną i oryginalną zupę z lekko kwaśnym akcentem? Przygotuj klasykę rumuńskiej kuchni, czyli ciorbę. Potrawa występuje w rozmaitych odsłonach, może być np. alternatywną wersją lubianych w Polsce flaczków. Jej przygotowanie nie jest trudne.

Flaczki z boczniaków w 15 minut? Spróbuj ich wyjątkowego smaku!
19-09-2020 14:36

Flaczki z boczniaków w 15 minut? Spróbuj ich wyjątkowego smaku!

Nazwy potraw kulinarnych bywają przewrotne, nierzadko wprowadzając nas w błąd. Przykładem może być kawior z bakłażana, ryba z selera czy zupa żółwiowa. Nie inaczej jest w przypadku flaczków z boczniaków. Flaki zwykle kojarzą nam się z gęstą zupą z mięsnych podrobów. Gdzie zatem miejsce dla boczniaków? Jak się okazuje, do zrobienia flaków wcale nie jest niezbędne mięso. Flaczki z boczniaków zrobisz w bardzo prosty sposób, wystarczy, że zaopatrzysz się we właściwe produkty i znajdziesz godzinę wolnego czasu. Spróbuj, a może danie to trafi na stałe do twojego menu?

Czego nie jeść w dnie moczanowej?
16-03-2020 10:09

Czego nie jeść w dnie moczanowej?

Na tę chorobę cierpi blisko pół miliona Polaków. Wysokie stężenie kwasu moczowego we krwi powoduje reakcje zapalne, a w konsekwencji – silny ból stopy lub stawów, a także inne uciążliwe objawy. Jak je złagodzić? Unikając spożywania i picia niektórych produktów.

Ekstremalna polska kuchnia
04-12-2019 12:04

Ekstremalna polska kuchnia

W kuchni każdego chyba kraju na świecie znajdziemy potrawy wzbudzające wśród turystów odruch obrzydzenia. Chińskie stuletnie jaja, szkocki haggis, czyli owczy żołądek wypełniony podrobami, czy pieczona świnka morska w Peru to tylko niektóre z nich. Także w tradycyjnej kuchni polskiej, istnieją potrawy, które dla większości turystów są nie do przełknięcia. Oto pięć ekstremalnych polskich dań z punktu widzenia osób spoza naszego kraju.

8 polskich potraw słynnych na cały świat
07-10-2019 08:06

8 polskich potraw słynnych na cały świat

"Polska kuchnia jest jedyna w swoim rodzaju, choć często tego nie doceniamy" – mówi w jednym z wywiadów znany kucharz Karol Okrasa. Nasze specjały doceniają natomiast mieszkańcy innych krajów. Jakie potrawy robią na nich największe wrażenie?

d1zbke4
Polski przysmak. Jak ugotować flaki krok po kroku
17-04-2018 16:54

Polski przysmak. Jak ugotować flaki krok po kroku

Flaki to jedno z najbardziej kontrowersyjnych dań. Na ziemiach polskich były znane już w XIV w. Należały do ulubionych potraw Władysława Jagiełły. Czesi, Francuzi, Niemcy i Włosi mają odpowiedniki tego dania. Różnią się one sposobem doprawiania i podawania. Jak przygotować tradycyjne polskie flaczki?

Nie daj się nabrać. 5 produktów, których nazwa może wprowadzać w błąd
14-11-2017 14:24

Nie daj się nabrać. 5 produktów, których nazwa może wprowadzać w błąd

Choć używamy tych określeń na co dzień, okazuje się, że są one mylące. Flaki wcale nie powstają z jelit, a makaron sojowy nie jest z soi. Zobaczcie, jakie jeszcze produkty ukrywają się pod "nieprawdziwymi" nazwami. Będziecie zaskoczeni.

Stuletnie, śmierdzące jaja, krowia uryna i flaki gotowane w mleku. Ohydztwo czy rarytas?
27-10-2017 16:12

Stuletnie, śmierdzące jaja, krowia uryna i flaki gotowane w mleku. Ohydztwo czy rarytas?

Większość Polaków nie wyobraża sobie, by zjeść larwy, zgniłe kacze jajo czy wypić krowi mocz. Raczej nikt by nawet o tym nie pomyślał, gdyby nie popularne ostatnio reality show jak "Azja Express" czy "Wyspa przetrwania", w których uczestnicy w ramach zadania muszą zjeść coś, co na pewno w innych warunkach nie znalazłoby się na ich talerzu. Z drugiej strony nasze kultowe flaki czy ogórki kiszone mogą wzbudzać mieszane uczucia wśród osób z innych krajów. O to, dlaczego jedzenie wywołuje tak wielkie kontrowersje, zapytaliśmy Weronikę Lewandowską, specjalistkę w dziedzinie trendów kulinarnych oraz socjologa Tomasza Sobierajskiego.

Najsłynniejsze flaki w Polsce
10-07-2017 13:28

Najsłynniejsze flaki w Polsce

Piaski to malowniczo położone miasteczko z dala od szumu i zgiełku. Obowiązkowy przystanek podczas podróży przez Lubelszczyznę. Dlaczego? Otóż, to właśnie tam w restauracji Rarytas, możemy spróbować najsłynniejszych w Polsce flaków. Zajadał się nimi nawet prezydent. Na czym polega fenomen piaseckich flaków, opowiada Małgorzata Małysz, która wraz z bratem Michałem Szczepanowskim prowadzi lokal, pod czujnym okiem mamy - Anny Szczepanowskiej.

Przepis na burgery z portobello i flaczki z boczniaków
02-02-2017 12:02

Przepis na burgery z portobello i flaczki z boczniaków

Grzyby nie posiadają wartości odżywczych? To mit! Piotr Kucharski w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotował wyjątkowe burgery i kotlety z pieczarek, dedykowane szczególnie cukrzykom. Z kolei z boczniaków, które regulują poziom cholesterolu oraz cukru, a dodatkowo niszczą komórki rakowe, ugotował flaczki.

d1zbke4
SMAKI POLSKI: 3 sposoby na pyszne flaczki
24-01-2017 09:41

SMAKI POLSKI: 3 sposoby na pyszne flaczki

Flaki to jedno z najbardziej kontrowersyjnych dań, które niejednokrotnie podzieliło rodzinę przy stole, bowiem, jak mawiał mój dziadek, ludzie dzielą się na tych, którzy jedzą flaki, którzy ich nie jedzą i tych, którzy będą je jedli, ale jeszcze o tym nie wiedzą. Coś w tym jest... Kiedyś byłam zatwardziałą członkinią trzeciej grupy, a teraz z dumą mogę powiedzieć, że należę do tej pierwszej i nie wyobrażam sobie imienin u cioci bez zjedzenia chociażby jednego talerza flaczków. Rozumiem jednak, że jeszcze nie każdy dojrzał do tego smaku, więc mamy dla was przepisy na flaczki aż w trzech wariantach. Który wybierzecie?

Dlaczego warto i jak zrobić flaczki?
17-01-2016 09:30

Dlaczego warto i jak zrobić flaczki?

Klasyka w weselnym menu lub podczas rodzinnych spotkań. Mimo że niektórych do konsumpcji zniechęca sama nazwa, danie to nadal cieszy się sporą popularnością. Warto wiedzieć, że potrawa ta ma mało kalorii i dostarcza cennych składników odżywczych. Oto co warto wiedzieć zanim zabierzemy się do gotowania tego przysmaku.

Ulubione dania Polaków
03-01-2011 14:22
Polskie przysmaki: albo uwielbiasz, albo nie znosisz
27-10-2010 16:52

Polskie przysmaki: albo uwielbiasz, albo nie znosisz

Mają tylu zachwyconych miłośników, co zniesmaczonych przeciwników. Obok wielu tradycyjnych polskich dań trudno przejść obojętnie, bo albo się je kocha, albo szczerze nie cierpi. Poznaj potrawy, które potrafią skłócić wybrednych smakoszy.

Najbardziej obrzydliwe kuchenne zapachy
16-07-2010 15:05

Najbardziej obrzydliwe kuchenne zapachy

Pewne kuchenne aromaty naprawdę bywają trudne do zniesienia.

d1zbke4
d1zbke4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj