Trwa ładowanie...

Pyszne dania z jagodami. 3 świetne potrawy

Lato to sezon na leśne owoce, przede wszystkim czarne jagody, nazywane w niektórych regionach Polski borówkami. Ich wartości odżywczych nie sposób przecenić. To bomby witaminowe, w dodatku mają wiele właściwości leczniczych.

Pierogi z jagodamiPierogi z jagodamiŹródło: Adobe Stock
d3xmflc
d3xmflc

Jagody znakomicie działają na nasz wzrok, mają też właściwości przeciwbólowe, a także są świetnym remedium na wszelkiego rodzaju zatrucia i problemy z układem pokarmowym. Dlatego też powinniśmy jeść je pod każdą postacią, a zebrane latem zamrażajmy, by cieszyć się ich smakiem cały rok. A co możemy z jagód przygotować w kuchni? Przepisów jest wiele, od potraw wytrawnych na słodyczach kończąc. My proponujemy dziś trzy proste, ale fantastyczne potrawy.

Pierogi z jagodami

To jedno z najpopularniejszych polskich dań możemy przygotować zarówno z jagód świeżych, jak i mrożonych. Przepis jest banalnie prosty. Na ciasto potrzebne nam będą: mąka, woda, jajko, trochę cukru i soli. Na nadzienie: jagody i cukier.

Najpierw przygotowujemy ciasto: sypiemy kopczyk mąki, robimy na górze wgłębienie, wlewamy trochę ciepłej wody, wbijamy jajko, dodajemy cukier i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy na gładką, elastyczną masę. Ostawiamy przykryte ściereczką na kilkanaście minut.

Superfood dla serca. Zobacz, co jeść

Jagody wkładamy do miski i zasypujemy cukrem, nadmiar soku odlewamy. Ciasto rozwałkowujemy cienko, szklanką wykrawamy kółka, nakładamy łyżeczkę masy jagodowej i sklejamy pierogi. Gotowe gotujemy w lekko osolonym wrzątku i podajemy polane kwaśną śmietaną.

d3xmflc

Naleśniki z jagodami

Farszów do naleśników jest mnóstwo, ale jeśli mamy świeże jagody, wykorzystajmy je właśnie w tym celu. Potrzebujemy: mąkę, mleko, jajko, sól, jagody, cukier i śmietanę 30 proc.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli i jajko, mieszamy wlewając powoli mleko, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Ciasto odstawiamy na pół godziny, wlewamy na lekko posmarowaną tłuszczem patelnię i smażymy cienkie naleśniki. Jagody zasypujemy cukrem, dodajemy gęstą śmietanę i odstawiamy na kilka minut. Farsz nakładamy na letnie już naleśniki i podajemy.

Jagodowe ciasto

Jagody najbardziej kojarzą nam się jednak z wypiekami. Na pyszne ciasto potrzebujemy: dwie szklanki jagód, pół kilograma mąki, proszek do pieczenia, trzy jajka, mleko, cukier, kilka łyżek oleju.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, mleko i mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do posmarowanej masłem formy, na nie wrzucamy jagody i wszystko pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez 40 minut. Po ostudzeniu wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3xmflc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3xmflc
Więcej tematów