Trwa ładowanie...

Przetwory z buraków na zimę

Czerwone buraki to warzywa bardzo wartościowe. Zawierają w sobie całe pokłady witamin i składników mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Najlepsze przetwory z buraków na zimę Najlepsze przetwory z buraków na zimę Źródło: Pixabay
d1zuuwe
d1zuuwe

Poleca się je w profilaktyce oraz w leczeniu nie tylko anemii czy przeziębień, ale nawet nowotworów. Buraki można piec, gotować, smażyć, jeść na surowo, a także robić z nich przetwory, wypełniając naszą spiżarnię lub piwnicę na okres zimy. W jaki sposób przyrządzać buraki do słoików?

Buraki kiszone

Kiszone produkty spożywcze są bardzo zdrowe, a do tego kisić możemy praktycznie wszystko, również buraki.

Potrzebujemy:

  • 4 kg buraków,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 6 listków laurowych,
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 5 litrów przegotowanej wody,
  • 4 łyżki soli.
d1zuuwe

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Wkładamy je do słoików, dodając listek laurowy, czosnek, pieprz oraz ziele angielskie.
  2. Wodę mieszamy dokładnie z solą. Roztworem zalewamy buraki.
  3. Słoiki zamykamy i odstawiamy na tydzień w miejsce o pokojowej temperaturze.
  4. Po tym czasie zbieramy z nich pianę, dobrze zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Barszcz w nowym wydaniu. Zupa malinowa z burakami i ziemniakami

Tarte buraczki do słoików

Tarte buraczki doskonale pasują do różnych dań obiadowych, dlatego warto na czarną godzinę mieć kilka słoików z nimi w swoich zimowych zapasach.

d1zuuwe

Potrzebne składniki:

  • 2,5 kg buraków,
  • ½ szkl. octu,
  • ½ szkl. cukru,
  • 1 łyżka soli.

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy je wodą. Gotujemy przez ok. godzinę na średnim ogniu.
  2. Gdy są już odpowiednio miękkie, wyjmujemy je do miski z zimną wodą i obieramy. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Zasypujemy je cukrem i solą oraz zalewamy octem. Mieszamy i nakładamy do słoików, dokładnie ubijając.
  4. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 20 minut. Wyjmujemy je i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe przestawiamy w chłodne miejsce.
d1zuuwe

Tarte buraczki z papryczką chili

Jeśli lubujemy się w bardziej pikantnych potrawach, na pewno powinniśmy przygotować sobie tarte buraczki w wersji na ostro.

Potrzebne są:

  • 1 kg buraków,
  • 1 i ½ łyżki cukru,
  • ½ łyżki soli,
  • ¼ szkl. octu,
  • 2 szkl. wody, ½ lub cała papryczka chili – w zależności od skali ostrości, jaką chcemy osiągnąć.

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy i układamy w garnku. Zalewamy je wodą i dodajemy łyżkę octu. Gotujemy do zmięknięcia. Wyjmujemy je do zimnej wody.
  2. Ostudzone obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Upychamy je w słoiki, a na wierzchu kładziemy pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę.
  3. Z wody, soli i cukru gotujemy zalewę. Dodajemy do niej ocet i gotujemy jeszcze przez ok. 2 minuty.
  4. Gorącą zalewę wlewamy do słoików z burakami i papryczką. Dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 20 minut od momentu zagotowania się wody.
  5. Słoiki wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Buraczki tarte Pixabay
Źródło: Pixabay

Sałatka buraczano-paprykowa

Tego typu sałatka pasuje do dań obiadowych, takich jak kotlety, sos, zrazy czy placki ziemniaczane.

d1zuuwe

Potrzebne składniki:

  • 3 kg buraków,
  • ½ kg papryki czerwonej,
  • 3 duże cebule,
  • ¾ szkl. oleju,
  • ¾ szkl. octu,
  • ¾ szkl. cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego.

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie myjemy, układamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Można je też upiec w piekarniku. Studzimy, a następnie obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
  2. Obraną cebulę siekamy, a paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę.
  3. Gotujemy zalewę z oleju, cukru, octu, soli i przypraw. Dodajemy do niej cebulę. Gotujemy ok. 3 minuty, a potem dodajemy paprykę i gotujemy kolejne 7 minut.
  4. Następnie wrzucamy starte buraki i gotujemy 3 minuty, ciągle mieszając. Próbujemy, czy sałatka jest wystarczająco kwaśna. W razie potrzeby możemy dodać nieco octu jabłkowego.
  5. Gorące buraczki nakładamy w słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
d1zuuwe

Buraczki z chrzanem

Wyraziste i smaczne buraczki z chrzanem pasują do obiadów i na kanapki.

Składniki:

  • 2 kg buraków,
  • 5 łyżek octu,
  • 4 łyżeczki tartego chrzanu,
  • 4 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru.

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie studzimy je i obieramy, by zetrzeć je na tarce o grubych oczkach.
  2. Do buraków dodajemy chrzan, cukier, ocet i sól. Całość przekładamy do słoików i dokładnie zakręcamy.
  3. Pasteryzujemy przez ok. 15 minut.
d1zuuwe

Jeśli lubimy eksperymentować, warto wypróbować buraczki do słoików z cynamonem i goździkami albo z syropem daktylowym. Tak naprawdę możemy swobodnie kombinować z różnymi przyprawami, przygotowując buraczki pod najróżniejszą postacią.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1zuuwe
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zuuwe
Więcej tematów