Jesz i pamiętasz dłużej!
Rozmaryn
Niektórzy uważają, że sama woń tej przyprawy korzystnie wpływa na pamięć. Specjaliści ds. żywienia polecają jednak włączenie jej na stałe w codzienny jadłospis. Niezwykłe właściwości rozmarynu to zasługa kwasu karnozowego, który traktowany jest jak naturalna ochrona dla mózgu. Badania dowiodły, że substancja ta zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera i polepsza procesy pamięciowe naszego umysłu.
Ryby
Tłuste ryby takie, jak łosoś, pstrąg czy makrela, uważane są za doskonałe dania dla osób, które chcą poprawić wydajność swojego mózgu. Produkty te są bowiem bogate w wysoki poziom DHA, który należy do grypy kwasów omega-3. Naukowo dowiedziono, że odpowiednia ich dawka w organizmie gwarantuje przejrzystość umysłu, a także prawidłowe funkcjonowanie fragmentów mózgu odpowiedzialnego za pamięć.