Trwa ładowanie...

Placki ziemniaczane Magdy Gessler. Złociste i chrupiące

Magda Gessler przygotowuje placki ziemniaczane inaczej niż wszyscy. Dodaje do niego jeden składnik, dzięki któremu placki nie ciemnieją. Wychodzą pyszne i złociste. Zobacz przepis znanej restauratorki.

Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczaneŹródło: Adobe Stock
d20sy9j
d20sy9j

Placki ziemniaczane są jednych z najbardziej cenionych dań kuchni polskiej. Choć niezwykle proste w wykonaniu, są smaczne, pikantne i chrupiące. Smakują wspaniale zarówno podane same jak i z gęstą kwaśną śmietaną czy gulaszem. Znana restauratorka i celebrytka Magda Gessler ma jednak własny przepis na placki. Tajemnica tkwi w śmietanie. Gessler dodaje ją do startych ziemniaków jeszcze przed smażeniem, dzięki czemu placki nie ciemnieją. Pozostają złociste, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Wypróbujcie sami.

Placki ziemniaczane Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg placków ziemniaczanych
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 śmietany 18 proc.
  • sól, pieprz
  • olej

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa restauracja: Majówkowy grill z pomysłem

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Sitko postaw na misce i przełóż do niego powstałą masę. Odczekaj kilka minut, po czym odciśnij ziemniaki.
  3. Wylej powstały płyn, a skrobię z dna miski dodaj do masy. Następnie dodaj jajka, mąkę, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszaj.
  4. Na rozgrzany olej nakładaj porcję ciasta. Smaż po kilka minut z każdej strony.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d20sy9j
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d20sy9j
Więcej tematów