Niezwykłe przyprawy i dodatki
Co z nimi zrobić?
Sól, pieprz, zioła - tych przypraw używamy codziennie. Wiemy, do jakich potraw je stosować i jak używać. Są jednak i takie dodatki, z którymi możemy mieć duży problem - poznajmy więc zastosowanie niezwykłych przypraw świata.
Sól, pieprz, zioła - tych przypraw używamy codziennie. Wiemy, do jakich potraw je stosować i jak używać. Są jednak i takie dodatki, z którymi możemy mieć duży problem - poznajmy więc zastosowanie niezwykłych przypraw.
Adżwan
Nasiona tej rośliny, nazywanej potocznie także "chwastem biskupa", są bardzo popularne w kuchni indyjskiej i na Bliskim Wschodzie. Są ostre, gorzkie i mają silny zapach podobny do tymianku lub kminku. Zazwyczaj dodaje się je do dań pikantnych, np. z soczewicy, curry i do słodko-ostrych chutney'ów. Dodatkowo wspomagają trawienie.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl