Trwa ładowanie...

Najlepsze przyprawy do grilla. Jak podkreślić smak grillowanych dań?

Przyprawy do grilla mają różne smaki (słodkie, ostre, słone), które można mieszać ze sobą, tak aby dania były smaczne. Podstawowymi przyprawami do grilla są pieprz, sól i liść laurowy. Jednak coraz częściej sięgamy również po orientalne przyprawy (papryczkę chilli czy trawę cytrynową). Można je dodawać do dań mięsnych, rybnych i wegetariańskich.

Przyprawy do grilla podkreślają wyjątkowy smak i aromat potrawPrzyprawy do grilla podkreślają wyjątkowy smak i aromat potrawŹródło: 123RF
dxbf9z3
dxbf9z3

Czym doprawić grillowane potrawy?

Najpopularniejszymi dodatkami do dań do grilla są musztardy, ketchupy (ostre lub łagodne) oraz sosy (czosnkowy, barbecue czy tatarski). Wielbicielom grilla znana jest również pomidorowa salsa.

Natomiast do najpopularniejszych przypraw sypkich należą sól i pieprz. Coraz częściej do przyprawienia grillowanych potraw wykorzystuje się mieszankę różnych przypraw (np. bazylii, pieprzu, ziół prowansalskich, trawy cytrynowej). Warto zrobić również pastę z dodatkiem ziół i kilku (3-4) kropel oliwy z oliwek.

Przyprawy do grilla – słodko-ostre

Słodko-ostrymi przyprawami do grilla najczęściej posypywane są dania mięsne (kurczaki, żeberka, steki). W skład takiej mieszanki wchodzi zazwyczaj zmielona czerwona papryka, kmin rzymski, pieprz cayenne, cukier, gorczyca oraz czosnek. Wybornie smakuje również słodko-ostra przyprawa z cielęciną i jagnięciną. Można także posypać grillowane dania przyprawą curry, do której dodaje się pieprzu kajeńskiego, słodką paprykę, mielone chilli i suszoną natkę pietruszki. Mieszając składniki: cynamon, mąkę oraz mielone ziele angielskie, można uzyskać słodko-ostrą mieszankę, którą smaruje się mięso przed grillowaniem.

Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

Przyprawy do grilla – ziołowo-cytrynowe

Ziołowo-cytrynowe przyprawy do grilla pasują głównie do ryb, ale można również nimi posypać lub natrzeć drób czy wieprzowinę. Do stworzenia ziołowo-cytrynowej mieszanki grillowej warto wykorzystać świeże przyprawy (bazylię, tymianek). Przygotowując marynatę nie wolno również zapominać o skórce z cytryny. Kilka kropel (4-5) cytrusa sprawi, że grillowana ryba nabierze wyjątkowego smaku. Aby drób z grilla miał miękką i soczystą skórkę, poza bazylią i tymiankiem do mieszanki dodaje się także pieprz cytrynowy oraz czosnek granulowany. Do grillowanych mięs pasuje również ziołowo masełko, które można stworzyć z dowolnej kompozycji ziół (np. estragonu, koperku i tymianku).

dxbf9z3

Przyprawy do grilla – mieszane

Wśród przypraw z grilla popularne są również mieszanki orientalne, w których skład wchodzi kmin rzymski, szafran kolendra i mielone chilli. Do tego zestawu przypraw warto dodać również posiekaną natkę pietruszki, skórkę z cytryny oraz pieprz kolorowy, który sprawi, że mieszanka przypraw do grilla będzie miała bardzo intensywny smak. Warto zrobić również pastę imbirową, do której przygotowania poza imbirem, potrzebna jest szarotka, kurkuma, kolendra, sok z limonki, olej i cukier. Do grillowanych ryb można także przygotować chrzanową przyprawę na bazie korzenia chrzanu, cukru i wódki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dxbf9z3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dxbf9z3
Więcej tematów