Najbardziej ekskluzywne jedzenie
Luksus na talerzu
None
Kosztują krocie, dlatego w większych ilościach zwykle jadają je bogaci. Od czasu do czasu na coś ekskluzywnego na talerzu pozwalają sobie też ludzie mniej zamożni. Dlaczego potrawy lub ich składniki bywają niemiłosiernie drogie? Zwykle ze względu na rzadkie występowanie danego produktu, czasami astronomiczne ceny uwarunkowane są przez skomplikowany proces produkcji. To smaczne kąski, ale na pewno nie o zaspokojenie głodu tu chodzi. Co jest więc największym luksusem na talerzu?
Arbuz Densuke
Jest czarny, twardszy i w smaku bardziej wyrazisty niż ten, który znamy. Najdroższe arbuzy świata rosną tylko na japońskiej wyspie Hokkaido i tamtejszym zwyczajem daje się je jako prezenty. Dziwne? Nie do końca. W Japonii arbuzy i melony uważane są za produkty luksusowe. Za jeden z odmiany Densuke zapłacono już 6,1 tys. dol.
ml/mmch