Faszerowana młoda kapusta
Składniki: główka młodej kapusty, 200 g pieczarek, 1 kg karkówki, natka pietruszki, koperek, cebula dymka, 100 suszonych moreli, 100 g słonecznika, cząber świeży lub suszony, 100 ml śmietany.
Przygotowanie: z kapusty wyciąć głąb i obgotować w wodzie. Obrać z większych liści, środek posiekać drobno. Mięso zmielić w maszynce. Na patelni przesmażyć pieczarki do momentu, aż odparuje nadmiar płynu, dodać cebulę dymkę i posiekaną kapustę. Następnie wlać śmietanę. Mięso połączyć z przesmażonymi warzywami, dodać słonecznik, posiekane morele. Doprawić cząbrem, solą oraz pieprzem. Miskę wyłożyć gazą. Ułożyć liście na przemian z farszem. Zwijać tworząc główkę kapusty. Kapustę parować lub ugotować w wodzie.