Trwa ładowanie...

Kwiat cukinii na twoim stole

Cukinię zna i lubi prawie każdy. W okresie letnim króluje na naszych stołach. Jej piękne, żółte kwiaty zdobią przydomowe ogródki, jednak mało kto wie, że także kwiaty cukinii nadają się do jedzenia. Co więcej są smaczne, zdrowe i w prosty sposób możesz wyczarować z nich smaczne i szybkie dania.

Kwiat cukinii na twoim stoleŹródło: 123RF.COM
d3sylns
d3sylns

Kwiaty cukinii zawierają pokaźną dawkę witamin z grupy B, witaminy C i PP oraz potas, wapń i sterole roślinne, które obniżają poziom cholesterolu. Dodatkowo mają działanie odkwaszające i przyspieszają przemianę materii.

W Polsce trudno zdobyć kwiaty cukinii w dyskoncie czy sklepie spożywczym, dlatego warto mieć je w przydomowym ogródku lub zdobyć je od zaprzyjaźnionego ogrodnika czy działkowca.

Do jedzenia nada się każdy kwiat cukinii, ale jeśli chcesz latem cieszyć się obfitymi plonami, wybieraj kwiaty męskie. Rozpoznasz je bez problemu, bo w przeciwieństwie do żeńskich, są osadzone na cienkich łodyżkach. Natomiast kwiaty żeńskie na końcu mają zalążki owoców, dlatego właśnie szkoda je zrywać. Wystarczy, że w ogrodzie zostawisz kilka reprezentantów męskich, a pszczoły i trzmiele bez problemu poradzą sobie z zapyleniem pozostałych kwiatów.

Jeśli chodzi o wykorzystanie kwiatów cukinii w kuchni, powinniśmy uczyć się tego od Włochów. Znajdziemy je na każdym włoskim bazarku, ale na szczęście i u nas już coraz częściej można je spotkać, choć jeszcze zdarza się, że sprzedawcy dziwią się, że można je jeść. Kwiaty cukinii są lekko słodkawe, więc pasują praktycznie do każdej kompozycji smakowej.

d3sylns

Ważne jest to, aby nie myć ich przed spożyciem, ponieważ są bardzo delikatne. Najlepiej oczyścić je przy pomocy miękkiego pędzelka, a następnie usunąć ze środka pręciki. Teraz już wszystko zależy od twojej wyobraźni kulinarnej. Kwiaty cukinii można faszerować, smażyć w cieście naleśnikowym, piec, lub dodać do zapiekanki czy tarty.

Kwiaty cukinii 123RF.COM
Kwiaty cukinii Źródło: 123RF.COM

Przepis na faszerowane kwiaty cukinii

Składniki: 12 rozwiniętych kwiatów cukinii, 120 g serka mascarpone lub150 g ricotty, sól i pieprz, 2 łyżki masła, 6 pomidorów suszonych w ziołowej zalewie.
Przygotowanie:
Oczyść kwiaty cukinii, a następnie w miseczce wymieszaj ze sobą serek, pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz sól i pieprz. Powstałą masę nakładaj po łyżce do każdego kwiatu. Na rozgrzanym maśle ułóż faszerowane kwiaty cukinii i smaż przez chwilkę z każdej strony. Podawaj jeszcze ciepłe wprost z patelni. Smacznego!

d3sylns
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3sylns
Więcej tematów