Trwa ładowanie...

Kuchnia Zjednoczonego Królestwa, czyli dania narodowe w Anglii, Walii, Irlandii Północnej i Szkocji

Koniec epoki, tak na całym świecie komentowana jest śmierć brytyjskiej monarchini Elżbiety II. Żałobę po odejściu 96-letniej królowej noszą ludzie we wszystkich zakątkach globu, jednak najsilniej przeżywają to mieszkańcy Zjednoczonego Królestwa, na które od 10 dni zwrócone są oczy świata. My dziś postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej narodowym daniom Anglii, Walii, Irlandii Północnej i Szkocji.

Fish and chipsFish and chipsŹródło: Adobe Stock
dcowbi4
dcowbi4

Angielskie fish and chips

Czy ktoś potrafi jednoznacznie stwierdzić czy polskim daniem narodowym jest rosół czy bigos? A może flaczki, gołąbki lub pierogi? Podobnie kraje Zjednoczonego Królestwa mają przynajmniej po kilka potraw, które mogą pretendować do tego miana. W Anglii z pewnością są to beef Wallington, czyli pieczona polędwica wołowa zawijana w ciasto francuskie i sunday roast - angielski stek. Jednak najsłynniejszym daniem nad Tamizą pozostaje prosty fast food, tradycyjnie podawany w… gazecie - fish and chips. Rybę z frytkami serwuje się dziś na całym świecie, jednak angielska ryba jest wyjątkowa. Przede wszystkim dlatego, że podaje się ją z octem. Mniej szokujący wydaje się drugi dodatek do ryby z frytkami czyli puree z zielonego groszku.

Walijski cawl

Podobnie sytuacja wygląda w Walii. Ten piękny zakątek świata ma w wiele pysznych typowych dla regionu potraw, żadna jednak nie jest tak charakterystyczna dla Walii jak Ceredigion cawl, czyli gulasz z hrabstwa Ceredigion.

Tradycyjnie to jednogarnkowe danie przygotowywane było z jagnięciny i warzyw, dziś gulasz może zawierać zarówno mięso wieprzowe, jak i jagnięcą golonkę. Uważany za kulinarny symbol Walii cawl obowiązkowo podaje się w Dniu Świętego Dawida, przez wielu Walijczyków jadany jest jednak regularnie. Poza mięsem do gulaszu dodawane są ziemniaki, marchew, brukiew, cebula, por, korzenie pietruszki i pasternaku, a także płatki owsiane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowany łosoś z sosem koperkowym

Irish Stew

Gulasz jest także daniem narodowym Irlandii Północnej. Podobnie jak walijski cawl, irlandzki stew także jest gulaszem jagnięcym. Tradycyjnie danie przygotowywano wyłącznie z jednorocznych zwierząt (zwanych hogget), których mięso - oczywiście świeże - można było kupić wyłącznie wiosną i latem. Pierwotny przepis był restrykcyjny nie tylko pod tym względem. Oryginalny irish stew zawierał tylko dwa rodzaje warzyw - ziemniaki i cebulę.

dcowbi4

Dziś przepis na narodowe danie Irlandii Północnej zawiera więcej pozycji. Poza mięsem, kartoflami i cebulą, do gulaszu dodawana jest też marchew, por, a nawet kapusta.

Szkockie haggis

Ze wszystkich dań narodowych Zjednoczonego Królestwa, najwięcej kontrowersji wśród turystów próbujących lokalnych smakołyków budzi haggis. Niekwestionowany król szkockiego stołu, dla wielu jest potrawą ekstremalną. I nie chodzi tu wcale o smak, ale o produkty, z których danie jest przygotowywane. Haggis to duszony żołądek owcy, wypełniony farszem z podrobów. Podstawą nadzienia stanowi mięso z wątroby, serca i płuc. Do tego daje się cebulę, zioła i mąkę owsianą. Święte danie Szkotów tradycyjnie serwuje się 25 stycznia, w rocznicę urodzin poety Roberta Bursa. Z tej okazji haggis podawane jest z tłuczonymi ziemniakami oraz puree z rzepy. Na co dzień owczy żołądek jada się z frytkami lub pieczywem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dcowbi4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dcowbi4
Więcej tematów