Kuchnia czeska
Kuchnia czeska – specjały naszych południowo-zachodnich sąsiadów. Co dobrego można znaleźć w tradycji kulinarnych Czechów? Ich narodowe menu to prawdziwa gratka dla fanów dobrego smaku! Apetyczne i aromatyczne potrawy doskonale komponujące się z kuflem zimnego piwa! Jeśli szukasz inspirujących przepisów na dania kuchni czeskiej, nie powinieneś/nie powinnaś się rozczarować. Oto zbiór receptur na tradycyjne potrawy z Czech. Sporo świetnych pomysłów na udany obiad zarówno dla doświadczonych, jak i początkujących kucharzy.
Kuchnia czeska słynie oczywiście z knedlików, czyli uformowanych z ciasta na bazie ziemniaków (lub mąki pszennej) i drożdży walców (lub kulek) z nadzieniem mięsnym lub owocowym. Oczywiście nie samymi knedlikami stoi czeska sztuka kulinarna. Wśród najbardziej rozpoznawalnych potraw Czechów znajdują się również smażony ser, modra kapusta, gulasz, golonka, różnorodne zupy (np. kartoflanka lub grzybowa) oraz desery (strudle, pardubickie pierniki i racuchy). Odkryj nieznane sobie smaki i sprawdź poniższe przepisy.
Sprawdź przepisy z innych stron świata:
Kuchnia wschodnia
Kuchnia rosyjska
Kuchnia austriacka