Kuchnia austriacka
Kuchnia austriacka – niezwykle wyrazista i różnorodna, a przy tym dziś nieco zapomniana. Warto na nowo odkryć smaki tej tradycji kulinarnej, która łączy w sobie wpływy kuchni niemieckiej, węgierskiej, czeskiej, włoskiej oraz francuskiej. Doskonałe dania główne, które sprawdzą się przy każdej okazji, a także wspaniałe desery, będące prawdziwą wizytówką austriackiej gastronomii. Poznaj wykwintne smaki różnych potraw z kraju Mozarta.
Kuchnia austriacka słynie przede wszystkim ze swoich ciast. Za najbardziej znane uważa się oczywiście strudel, kipfie, wyjątkowy sernik wiedeński oraz apetyczny tort Sachera. Jednak tradycja austriackiej kuchni nie ogranicza się tylko do rozmaitych słodkości. Zobacz m.in. jak przygotować sałatkę tyrolską, a także klasyczny sznycel wiedeński. Kuchnia austriacka ukazana w całej swej okazałości – zapoznaj się z poniższymi przepisami i już teraz spróbuj przygotować jeden ze specjałów tamtejszej gastronomii. Zaskocz bliskich pomysłowym obiadem lub deserem. Poszerz swoje kulinarne horyzonty i przejrzyj zebrane tu przepisy na dania kuchni austriackiej.
Sprawdź przepisy z innych stron świata:
Kuchnia niemiecka
Kuchnia czeska
Kuchnia polska