Trwa ładowanie...

Kotlety mielone na cztery sposoby. Twoja rodzina je pokocha

Kotlety mielone z ziemniakami i mizerią lub zasmażanymi buraczkami to jedne z klasyków polskiej kuchni. Do kotletów mielonych najczęściej dodajemy podsmażoną cebulkę, jajko i namoczoną w mleku kajzerkę. Dzieki temu mielone wychodzą soczyste i pulchne. Warto jednak puścić wodze fantazji i przygotowac mielone w nieco innej wersji. Zobaczcie nasze inspiracje. Z pewnością wybierzecie coś dla siebie spośród tych czterech pysznych propozycji.

Poznaj przepisy na pyszne kotlety mielonePoznaj przepisy na pyszne kotlety mieloneŹródło: 123RF
d48rgq3
d48rgq3

Kotlety mielone z cukinią

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 200 g cukinii
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Mięso przekładamy do miski. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. Cukinię ścieramy razem ze skórką na tarce na dużych oczkach, odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do mięsa.
  3. Wyciskamy ząbki czosnku i dodajemy łyżkę bułki tartej. Wszystko dokładnie wyrabiamy.
  4. Formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy kotlety i smażymy na niewielkim ogniu, na rumiano z dwóch stron. Kotlety możemy również przygotować na grillu elektrycznym.

Sposób na idealne kotlety mielone

Kotlety mielone z pieczarkami

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 10 dag pieczarek
  • 1 czerstwa bułka
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 40 g tartej bułki
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do mięsa dodajemy obrane i posiekane pieczarki oraz namoczoną w mleku i odciśnięta bułkę.
  2. Dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę, posiekaną i przyrumienioną cebulkę, jajko, sól, pieprz i dokładnie wyrabiamy.
  3. Kotlety obtaczamy w tartej bułce i smażymy po 5 min z każdej strony.

Kotlety mielone z kiszoną kapustą

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 duża biała cebula
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oleju
Mielone 123RF
Źródło: 123RF


Przygotowanie:

  1. Mięso przekładamy do dużej miski. Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli.
  2. Kapustę odsączamy z nadmiaru soku i siekamy.
  3. Do mięsa dodajemy ostudzoną cebulkę, kapustę, jajko i doprawiamy szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
  5. Z mięsnej masy formujemy kotlety i smażymy je z obu stron.

Kotlety mielone z musztardą

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
  • 4 łyżki mleka
  • cebula
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju.
  2. Bułkę tartą zalewamy mlekiem. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko dodajemy wymieszaną bułkę tartą z mlekiem, musztardę i starannie wyrabiamy.
  3. Mięso solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy zeszklona cebulę i wyrabiamy raz jeszcze. Odstawiamy na minimum 30 minut.
  4. Następnie wilgotnymi rękami formujemy kotlety. Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej.
  5. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d48rgq3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d48rgq3
Więcej tematów