Nietypowe kotlety - sposób na pyszny i zdrowy posiłek
Bez grama mięsa, a równie smaczne. Przepisy dla całej rodziny.
Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu
Kotlet kojarzy nam się zwykle z mieloną wieprzowiną, która w powszechnej opinii powinna stanowić jego podstawowy składnik. Czy aby na pewno? Wbrew pozorom mięso wcale nie musi stanowić obowiązkowego dodatku, bowiem pyszne kotlety przygotujemy również z innych, często dużo zdrowszych i tańszych produktów.
Chyba nikogo nie trzeba już przekonywać, że kasza to jeden z najzdrowszych produktów naturalnych. Na przykład gryczana dostarcza solidnej porcji błonnika, magnezu, żelaza, węglowodanów, łatwo przyswajalnego białka czy kwasu foliowego - witaminy bardzo potrzebnej zwłaszcza kobiecie w ciąży, niezbędnej do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu.
Kotlety z pieczarek i sera żółtego
Choć grzyby nie mogą pochwalić się zbyt dużą wartością odżywczą - zawierają przeszło 90 proc. wody (dzięki temu są niskokaloryczne), a resztę stanowią węglowodany i niepełnowartościowe białko, to jednak czasem trudno oprzeć się ich smakowi. Dlatego warto z nimi poeksperymentować w kuchni, na przykład przygotowując smaczne kotlety z łatwo dostępnych o każdej porze roku pieczarek.
Podsmażamy cebulkę, dodajemy drobno posiekane lub starte grzyby i chwilę dusimy. Przekładamy do miski i mieszamy ze startym serem żółtym i jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie gałką muszkatołową, dodajmy bułkę tartą, formujemy kotleciki i smażymy na złoty kolor.
Kotlety z dorsza
Nieprzypadkowo jest uznawany za jedną z najzdrowszych ryb - już 100 g mięsa dorsza pokrywa niemal połowę naszego dziennego zapotrzebowania na białko oraz dostarcza 100 proc. cennego selenu, który stymuluje system odpornościowy. Jest także bogatym źródłem potrzebnych organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Delikatne w smaku mięso dorsza możemy wykorzystać na wiele sposobów, np. przygotowując z niego kotlety. Mielimy je w maszynce, dodajemy jajko, posiekany szczypiorek, ewentualnie drobno pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w bułce tartej i smażymy aż do zrumienienia.
Zobacz także:
Na te ryby lepiej uważać
Kotlety ziemniaczane z jajkiem na twardo
Popularny w naszym kraju ziemniak jest niskokaloryczny i stanowi skarbnicę obniżającego ciśnienie potasu, żelaza (jego niedobór bywa przyczyną anemii), wapnia (wzmacnia kości), cynku (pomaga utrzymać w dobrej kondycji skórę, włosy i paznokcie), witamin z grupy B oraz flawonoidów, czyli silnych antyoksydantów.
Warto wykorzystać go do przyrządzenia pysznych kotletów. Ugotowane w koszulkach ziemniaki obieramy i mieszamy z rozdrobnionym jajkiem na twardo, podsmażoną cebulką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanym koperkiem i pietruszką, a na końcu masę zagęszczamy mąką ziemniaczaną, następnie wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie formujemy kotlety i smażymy.
Kotlety z kaszy jaglanej i brokułów
W średniowiecznej Polsce kasza jaglana była jednym z podstawowych produktów spożywczych, a w odkrytych przez historyka Józefa Peszke rachunkach z dworu króla Władysława Jagiełły, wspomina się o niej częściej niż o chlebie. Ostatnio wraca do łask i bardzo słusznie, ponieważ dostarcza cennych substancji odżywczych, odkwasza i oczyszcza organizm, dodaje energii oraz wzmacnia odporność. Równie cennym darem natury są brokuły, uznawane za jedno z najbardziej wartościowych warzyw. Dlatego warto te produkty połączyć w jednej potrawie, czyli pysznych kotletach.
Kaszę i różyczki brokuła należy wcześniej ugotować i ostudzić. Następnie siekamy brokuła i mieszamy z kaszą, podsmażoną cebulą, posiekaną natką pietruszki, jajkiem oraz kaszą manną i bułką tartą, które zwiążą masę. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej (ewentualnie otrębach) i smażymy na złoty kolor.
Kotlety z kaszanki
Przygotowywana zgodnie z regułami sztuki masarskiej kaszanka może być wartościowym składnikiem naszej diety, ponieważ dostarcza solidnej dawki witamin i minerałów, co zawdzięcza obecności kaszy i podrobów - źródła łatwo przyswajalnego żelaza.
Lubiany w Polsce przysmak może posłużyć jako inspiracja do przygotowania interesujących potraw, np. kotletów. Wydobytą z osłonki kaszankę należy zmieszać z jajkiem, drobno posiekaną cebulą i namoczoną wcześniej w mleku bułką. Masę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, następnie formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Zobacz także:
To musisz wiedzieć o kaszance