WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Nietypowe kotlety - sposób na pyszny i zdrowy posiłek

Bez grama mięsa, a równie smaczne. Przepisy dla całej rodziny.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu

Obraz
© 123RF.COM

Kotlet kojarzy nam się zwykle z mieloną wieprzowiną, która w powszechnej opinii powinna stanowić jego podstawowy składnik. Czy aby na pewno? Wbrew pozorom mięso wcale nie musi stanowić obowiązkowego dodatku, bowiem pyszne kotlety przygotujemy również z innych, często dużo zdrowszych i tańszych produktów.

Chyba nikogo nie trzeba już przekonywać, że kasza to jeden z najzdrowszych produktów naturalnych. Na przykład gryczana dostarcza solidnej porcji błonnika, magnezu, żelaza, węglowodanów, łatwo przyswajalnego białka czy kwasu foliowego - witaminy bardzo potrzebnej zwłaszcza kobiecie w ciąży, niezbędnej do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu.

Kasza gryczana może stanowić bazę do smakowitych kotletów. Po ugotowaniu i wystudzeniu mieszamy ją z twarogiem (najlepiej półtłustym) oraz podsmażoną cebulką, dodajemy surowe jajko i trochę bułki tartej, doprawiamy posiekanym koperkiem, szczyptą majeranku i smażymy na patelni aż do zrumienienia.

/ 6Kotlety z pieczarek i sera żółtego

Obraz
© Shutterstock.com

Choć grzyby nie mogą pochwalić się zbyt dużą wartością odżywczą - zawierają przeszło 90 proc. wody (dzięki temu są niskokaloryczne), a resztę stanowią węglowodany i niepełnowartościowe białko, to jednak czasem trudno oprzeć się ich smakowi. Dlatego warto z nimi poeksperymentować w kuchni, na przykład przygotowując smaczne kotlety z łatwo dostępnych o każdej porze roku pieczarek.

Podsmażamy cebulkę, dodajemy drobno posiekane lub starte grzyby i chwilę dusimy. Przekładamy do miski i mieszamy ze startym serem żółtym i jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie gałką muszkatołową, dodajmy bułkę tartą, formujemy kotleciki i smażymy na złoty kolor.

/ 6Kotlety z dorsza

Obraz
© Shutterstock.com

Nieprzypadkowo jest uznawany za jedną z najzdrowszych ryb - już 100 g mięsa dorsza pokrywa niemal połowę naszego dziennego zapotrzebowania na białko oraz dostarcza 100 proc. cennego selenu, który stymuluje system odpornościowy. Jest także bogatym źródłem potrzebnych organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Delikatne w smaku mięso dorsza możemy wykorzystać na wiele sposobów, np. przygotowując z niego kotlety. Mielimy je w maszynce, dodajemy jajko, posiekany szczypiorek, ewentualnie drobno pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w bułce tartej i smażymy aż do zrumienienia.

/ 6Kotlety ziemniaczane z jajkiem na twardo

Obraz
© Shutterstock.com

Popularny w naszym kraju ziemniak jest niskokaloryczny i stanowi skarbnicę obniżającego ciśnienie potasu, żelaza (jego niedobór bywa przyczyną anemii), wapnia (wzmacnia kości), cynku (pomaga utrzymać w dobrej kondycji skórę, włosy i paznokcie), witamin z grupy B oraz flawonoidów, czyli silnych antyoksydantów.

Warto wykorzystać go do przyrządzenia pysznych kotletów. Ugotowane w koszulkach ziemniaki obieramy i mieszamy z rozdrobnionym jajkiem na twardo, podsmażoną cebulką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanym koperkiem i pietruszką, a na końcu masę zagęszczamy mąką ziemniaczaną, następnie wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie formujemy kotlety i smażymy.

/ 6Kotlety z kaszy jaglanej i brokułów

Obraz
© Shutterstock.com

W średniowiecznej Polsce kasza jaglana była jednym z podstawowych produktów spożywczych, a w odkrytych przez historyka Józefa Peszke rachunkach z dworu króla Władysława Jagiełły, wspomina się o niej częściej niż o chlebie. Ostatnio wraca do łask i bardzo słusznie, ponieważ dostarcza cennych substancji odżywczych, odkwasza i oczyszcza organizm, dodaje energii oraz wzmacnia odporność. Równie cennym darem natury są brokuły, uznawane za jedno z najbardziej wartościowych warzyw. Dlatego warto te produkty połączyć w jednej potrawie, czyli pysznych kotletach.

Kaszę i różyczki brokuła należy wcześniej ugotować i ostudzić. Następnie siekamy brokuła i mieszamy z kaszą, podsmażoną cebulą, posiekaną natką pietruszki, jajkiem oraz kaszą manną i bułką tartą, które zwiążą masę. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej (ewentualnie otrębach) i smażymy na złoty kolor.

/ 6Kotlety z kaszanki

Obraz
© Shutterstock.com

Przygotowywana zgodnie z regułami sztuki masarskiej kaszanka może być wartościowym składnikiem naszej diety, ponieważ dostarcza solidnej dawki witamin i minerałów, co zawdzięcza obecności kaszy i podrobów - źródła łatwo przyswajalnego żelaza.

Lubiany w Polsce przysmak może posłużyć jako inspiracja do przygotowania interesujących potraw, np. kotletów. Wydobytą z osłonki kaszankę należy zmieszać z jajkiem, drobno posiekaną cebulą i namoczoną wcześniej w mleku bułką. Masę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, następnie formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru