Trwa ładowanie...
06-07-2015 08:47

Marmolada czereśniowa z migdałami

Sezon na czereśnie nie trwa długo, dlatego warto przygotować z nich pyszną marmoladę, która umili niejeden jesienny podwieczorek. Szczególnie, że owoce te nie tylko są pyszne, ale również bardzo wartościowe. Niestety, produkty te często atakują larwy nasionnic trześniówki. Występują zazwyczaj w żółtych i czerwonych czereśniach dojrzewających w lipcu. Jeśli po zakupie zauważymy białe robaczki w czereśniach, nie trzeba wyrzucać ich do kosza.

Marmolada czereśniowa z migdałamiŹródło: 123RF
d1rzxck
d1rzxck

Sezon na czereśnie nie trwa długo, dlatego warto przygotować z nich pyszną marmoladę, która umili niejeden jesienny podwieczorek. Szczególnie, że owoce te nie tylko są pyszne, ale również bardzo wartościowe. Znajdziemy w nich sporą dawkę potasu i witaminy C, a także cenne pierwiastki, takie jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, selen, mangan i krzem oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B9 i B6), witaminę E, witaminę A i jej prowitaminy. 100 g czereśni zawiera 61 kcal.

Niestety, produkty te często atakują larwy nasionnic trześniówki. Występują zazwyczaj w żółtych i czerwonych okazach dojrzewających w lipcu. Jeśli po zakupie zauważymy białe robaczki w czereśniach, nie trzeba wyrzucać ich do kosza. Należy zalać owoce na parę minut zimną wodą - larwy wyjdą z nich i opadną na dno naczynia. Następnie trzeba jeszcze raz dokładnie przepłukać czereśnie i wysuszyć na durszlaku. Z tak oczyszczonych produktów warto przygotować pyszną marmoladę z dodatkiem migdałów.

*Składniki: *2 kilogramy wydrylowanych czereśni, 200 g cukru, 50 ml wody, 50 g płatków migdałowych, 1 laska cynamonu i goździki dla smaku.

*Przygotowanie: *cukier, goździki oraz laskę cynamonu zalewamy wodą i gotujemy aż cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje. Wydrylowane i oczyszczone owoce zalewamy syropem cukrowym i gotujemy na małym ogniu, stale mieszając, aby owoce nie przywarły do dna garnka. Gotujemy do momentu, jak masa zgęstnieje, a owoce staną się szkliste. Na koniec dodajemy płatki migdałowe. Gotową marmoladę przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Dobra rada: przed zalaniem owoców syropem dobrze jest wyjąć goździki i cynamon, dzięki temu będziemy mieć większą kontrolę nad smakiem.

d1rzxck
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1rzxck
Więcej tematów