Kasza cud. Ma wszystkie niezbędne do życia białka
Dlaczego warto jeść komosę ryżową?
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Komosa ryżowa to kasza pochodząca z Ameryki Południowej, która cechuje się dużą zawartością wapnia, fosforu, żelaza i witaminy E. Mogą ją jeść nawet cukrzycy. Jest idealnym wyborem w zimie, kiedy dostarczamy organizmowi mniej składników odżywczych. Będzie też ważnym składnikiem w diecie wegetariańskiej.
- Kinoa tym się różni od każdego innego zboża, że można nazwać ją mięsem. Ma wszystkie niezbędne białka – mówiła dr Danuta Myłek.
Po komosę ryżową powinny sięgać zwłaszcza kobiety, gdyż kasza ta reguluje poziom hormonów. Według specjalistów, ma szanse zastąpić sztuczną terapię hormonalną. Ale uwaga – zawiera dużo estrogenów, więc z jej ilością w diecie nie powinny przesadzać przyszłe mamy.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.