Która kasza jest najzdrowsza?

Przez lata zapomniane, kasze powoli wracają na nasze stoły. Leczą raka, pomagają schudnąć, oczyszczają organizm z toksyn i są prawdziwymi bombami witaminowymi. Skąd biorą się ich cudowne właściwości?

Obraz

/ 7Kasza gryczana

Obraz
© fot. Thinkstock

Przez lata zapomniane, kasze powoli wracają na nasze stoły. Leczą raka, pomagają schudnąć, oczyszczają organizm z toksyn i są prawdziwymi bombami witaminowymi. Skąd biorą się ich cudowne właściwości? Kasze to całe lub rozdrobnione ziarna zbóż, z których pozbyto się jedynie składników nieprzyswajalnych przez nasz organizm. Pełne są zatem pierwiastków podnoszących odporność organizmu, wspomagających układ krążeniowo- naczyniowy, poprawiających stan skóry, włosów i paznokci.

Kasza gryczana
Wielu osobom kojarzy się z porcją nieciekawego wojskowego dania, polanego burawym sosem. A przecież nie musi tak być. Dobrze przygotowana kasza na sypko jest wspaniałym dodatkiem do pieczonych mięs, zrazów lub nawet pierogów. Nie unikajmy jej, ponieważ spośród wszystkich kasz, właśnie ta jest najbardziej wartościowa, jeżeli chodzi o właściwości odżywcze. Najwięcej w niej witaminy B1 i B2. Biorąc pod uwagę cały zestaw kasz, właśnie gryczana zawiera też najwięcej magnezu. Specjaliści stwierdzili przy tym, że gryka pełna jest witaminy B17, która posiada silne właściwości antynowotworowe.

/ 7Kasza jaglana

Obraz
© fot. Thinkstock

Ugotowana na mleku z dodatkiem rodzynek, śliwek, jabłek i cynamonu, będzie prawdziwym rarytasem. Takiego deseru nie powstydzi się żadna gospodyni. Za smakiem pójdzie zdrowie, bowiem kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, która zbawiennie działa na paznokcie, zęby, włosy oraz skórę. Wytwarza się ją poprzez łuskanie ziarna prosa, jest jedną z najstarszych znanych człowiekowi kasz, a zaraz po gryczanej klasyfikuje się jako najzdrowsza. Pełna jest witaminy B2, PP i lecytyny. I tu nie brakuje pomagającej w walce w rakiem witaminy B17. Zawiera niezwykle dużo białka i węglowodanów w złożonej postaci. Jedząc ją, wzmacniamy nerki i wspomagamy proces mineralizacji kości.

/ 7Pęczak

Obraz
© fot. Thinkstock

Pęczak zalicza się do kasz jęczmiennych, a jęczmień jest najstarszą rośliną uprawną, znaną już w okresie neolitu. Spośród kasz jęczmiennych ma największą wartość, ponieważ jest w minimalnie przetworzona, przez co jej skład i właściwości są nieocenione. Do tego dochodzi wspaniały smak. Wytrawni kucharze twierdzą, że wyjątkowo smakuje przygotowana z suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem. Idąc w stronę tradycyjnej polskiej kuchni, można przygotować ją z suszonymi grzybami i oscypkiem. Gospodynie gotują wyśmienite risotto, zastępując ryż zdrowym pęczakiem, wzmacniając przy tym nerki i wspomagając proces mineralizacji kości. Nie tylko my doceniamy jej smak. Mało kto wie, że odpowiednio przygotowany pęczak jest często stosowaną przynętą w połowie ryb na wędkę.

/ 7Kasza perłowa

Obraz
© fot. Thinkstock

W wielu regionach Polski znana jest pod nazwą "kasza mazurska". Jej smak docenia najwięcej osób, decydujących się na jedzenie kasz. Małe, połyskujące cząstki uzyskuje się poprzez pocięcie jęczmiennego pęczaku, które następnie poddaje się obtoczeniu i polerowaniu. Sposób obróbki ziarna pozbawia ją nieco wartości zdrowotnych. Jednak jak wszystkie inne kasze jęczmienne i ta należy do grupy naturalnych, pełnoziarnistych, bardzo wartościowych produktów zbożowych.
Kasza perłowa często pojawia się w zupach, choćby popularnym krupniku. Kiedy połączymy ją z suszonymi grzybami lub pieczarkami i zawiniemy w liście kapusty, uzyskamy wspaniałe postne gołąbki.

/ 7Kasza owsiana

Obraz
© fot. Thinkstock

Niezbyt często pojawia się na naszych stołach, a szkoda. Z kaszy owsianej przyrządzić można prawdziwe rarytasy. Przede wszystkim pyszne są zupy mleczne i desery z owocami z jej udziałem. Świetnie sprawdza się też przy zagęszczaniu sosów czy zup. Dobrze smakuje dodana do farszów. Najbardziej znana forma tej kaszy to płatki owsiane. Kasza owsiana to przede wszystkim bogate źródło białka błonnika, który przyczynia się do obniżania cholesterolu we krwi i reguluje pracę przewodu pokarmowego. Podobnie, jak inne kasze, i ta dostarcza nam witamin z grupy B, które to ułatwiają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz wpływają na stan i kondycję włosów. Zawiera wspominaną już i pomocną w walce z rakiem witaminę B17.

/ 7Kasza manna

Obraz
© fot. Thinkstock

Gotowaną na mleku jadają zwykle dzieci. Czasami okraszana jest łyżką syropu lub ulubionego dżemu. Jej przygotowanie jest proste. Przede wszystkim nie trzeba kaszy płukać, co zaoszczędza sporo czasu. Kasza manna (zwana też grysikiem) jest drobniutka. Otrzymuje się ją z ziarna pszenicy. Ze wszystkich kasz manna ma chyba najwięcej zastosowań. W kuchni sprawdza się jako samodzielne danie, czyli zupa lub budyń lub zamiennik bułki tartej, wspaniale zagęszczając mięso na kotlety sosy, zupy. Można z niej tez robić ciasta.
Co z jej właściwościami? Spośród innych kasz wyróżnia się dużą zawartością jodu i skrobi.

/ 7Kuskus

Obraz
© fot. Thinkstock

Gotując ją, postępujemy podobnie jak z kaszą manną ? też nie musimy jej płukać. Można nawet powiedzieć, że jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu ? wystarczy zalać ją wrzącą wodą, odczekać kilka minut i gotowe, choć tam skąd pochodzi przygotowuje się ją w bardziej skomplikowany sposób. Kasza kuskus przybyła do nas z północno-zachodniej Afryki, gdzie otrzymuje się ją ze specjalnego rodzaju pszenicy - durum. Ta drobna kasza wspaniale sprawdza się w sałatkach, zupach i zapiekankach. Jest lekkostrawna i sycąca, co sprawia, że poleca się ją dzieciom, kobietom w ciąży i osobom starszym. Zawiera węglowodany i duże ilości białka. Brak w niej jednak błonnika, ma też mniej minerałów i witamin niż inne kasze.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany