Jaka sól najlepiej sprawdzi się przy kiszeniu ogórków?
Przygotowanie idealnych ogórków kiszonych nie jest wcale tak łatwe, jak mogłoby się wydawać. Pisaliśmy już o tym, jaką wodę wybrać do przygotowania solanki oraz co zrobić, aby nasze ogórki nie były puste w środku. A co z solą? Jaka sól będzie najlepsza do ogórków kiszonych? Radzimy.
Wiele osób nie przykłada zbytniej wagi do tego, jakiej soli używa do kiszenia ogórków. Jednak zła sól może popsuć smak naszych ogórków. Z kolei prawidłowo dobrana sól do kiszenia sprawi, że ogórki się nie zepsują i szybko się ukiszą. Dobrze więc dowiedzieć się, którą warto kupić, a której lepiej unikać.
Jaką sól dodać do ogórków małosolnych?
Spośród dostępnych w sklepach rodzajów soli, przy kiszeniu ogórków sprawdzi się sól himalajska. Zawiera ona m.in. żelazo, wapń selen i cynk. Wydobywana jest w górach Salt Range w Pakistanie. Dobrym wyborem będzie również sól morska, produkowana przez odparowywanie wody pochodzącej z mórz i oceanów. Jest ona bogata w sód oraz inne minerały, takie jak cynk, selen czy magnez.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowa restauracja: Majówkowy grill z pomysłem
Jednak najlepszą solą do kiszenia ogórków jest bez wątpienia niejodowana sól kamienna. Jest ona wydobywana w kopalniach i pochodzi z pradawnych złóż, które powstały setki milionów lat temu. Nie zawiera ona antyzbrylacza, przez co nie wpływa negatywnie na smak ogórków. Jak sama nazwa wskazuje, sól ta nie ma w sobie jodu, który może opóźniać proces fermentacji.
Co jeszcze można dodać do ogórków?
Najpopularniejszymi dodatkami są: koper, chrzan i czosnek, które dodają ogórkom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Dość często dodaje się też liście dębu, malin, porzeczek czy wiśni. Dzięki nim ogórki będą twarde i chrupiące aż do zimy.