Trwa ładowanie...

Jak się obchodzić z surowym mięsem. Warto wiedzieć

Nie od dziś wiadomo, że mycie surowego mięsa pod bieżącą wodą w zlewie nie jest dobrym pomysłem. W ten sposób możemy rozsiać bakterie po całej kuchni. O czym jeszcze warto pamiętać, kiedy mamy do czynienia z surowym mięsem?

Jak się obchodzić z surowym mięsem. Warto wiedziećŹródło: 123RF
d23g1ce
d23g1ce

Po przyniesieniu do domu przechowuj surowe mięso w dolnej części lodówki, aby soki nie mogły kapać na inne produkty spożywcze, zanieczyszczając je w ten sposób bakteriami. Zamrożoną pierś kurczaka czy karkówkę rozmrażaj w lodówce, a nie w temperaturze pokojowej czy w misce z wodą. Dokładnie umyj ręce ciepłą wodą z mydłem przed i po obróbce surowego mięsa.

Używaj plastikowej lub szklanej deski do krojenia mięsa. Po każdym użyciu dokładnie ją umyj i sparz wrzątkiem. Nie trzymaj jej w pobliżu deski, na której kroisz pieczywo czy warzywa. To samo dotyczy pozostałych kuchennych przyborów, których używasz do obróbki mięsa. Nie kładź mięsa na kuchennym blacie.

Pamiętaj, że drób, wieprzowina, podroby (w tym wątróbka), hamburgery, surowe kiełbasy, szaszłyki muszą zostać poddane obróbce termicznej przed spożyciem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d23g1ce
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d23g1ce
Więcej tematów