Trwa ładowanie...

Jak pączki robi Gessler, a jak Makłowicz? Zebraliśmy najlepsze przepisy

Czekacie z niecierpliwością na Tłusty Czwartek? Tego dnia przecież kalorie odkładają się tylko w tych miejscach, w których chcemy, więc bez większych wyrzutów sumienia rozkoszujmy się smakiem pączków i innych słodkości. Jeśli chcecie spróbować swoich sił i wyczarować domowe pączki godne gwiazd polskich kulinariów, poznajcie ich przepisy i bierzcie się do pracy.

Jak pączki robią największe gwiazdy kuchni? Jak pączki robią największe gwiazdy kuchni? Źródło: Adobe Stock
d25ufrr
d25ufrr

Pączki Roberta Makłowicza

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki,
  • 10 dag cukru,
  • 10 dag drożdży,
  • 0,5 l mleka,
  • 1 jajko,
  • 7 żółtek,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 kieliszki spirytusu,
  • kilka kropli zapachu cytrynowego albo pomarańczowego,
  • szczypta soli.

Dodatkowo:

  • 2 kg smalcu (najlepiej gęsiego),
  • 2 słoiki różnego rodzaju marmolady,
  • opakowanie skórki pomarańczowej,
  • cukier puder albo lukier do obtoczenia.
d25ufrr

Składniki na lukier:

  • 24 łyżki cukru pudru,
  • 8 łyżek soku z cytryny,
  • 4 łyżki przegotowane gorącej wody.

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotowujemy zaczyn. Do drożdży dodajemy łyżkę cukru i dokładnie je ze sobą rozcieramy. Wsypujemy 200 g mąki i dolewamy do tego tyle mleka, by po wymieszaniu uzyskać konsystencję właściwą dla gęstej śmietany. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
  2. W misce ucieramy jajko, żółtka, cukier i cukier waniliowy. W dużej misce mieszamy przesianą mąkę z solą. Do mąki dolewamy zaczyn oraz masę jajeczną. Mieszamy do połączenia składników, a następnie dolewamy resztę mleka oraz spirytus.
  3. Masło rozpuszczamy. Masę wyrabiamy ręką, stopniowo dodając masło. Ciasto uznaje się za wyrobione, jeśli ładnie odchodzi od ręki i nie klei się do niej. Formujemy z niego kulę, oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką.
  4. Po godzinie powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto odpowiednio wyrośnie, wałkujemy je i większą szklanką wykrawamy z niego kółka. Na środek każdego z nich nakładamy pół łyżeczki marmolady. Zalepiamy ją i formujemy kule, które następnie układamy w odstępach na oprószonym mąką blacie, stole lub stolnicy.
  5. Surowe pączki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. W głębokim i szerokim garnku roztapiamy na średnim ogniu smalec. Gdy będzie rozgrzany, a pączki wyrośnięte, wkładamy do niego po kilka kul zlepioną stroną ku dołowi.
  6. Pączki smażymy na rumiano z obu stron. Gdy są gotowe, wyjmujemy je na papierowy ręcznik i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.
  7. Aby przygotować lukier, wszystkie potrzebne składniki łączymy ze sobą na jednolitą i gładką masę. Ostudzone pączki pokrywamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową albo obtaczamy w cukrze pudrze.

Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy

Pączki Kingi Paruzel

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szkl. mąki,
  • 0,75 szkl. ciepłego mleka,
  • 7 g suchych drożdży albo 25 g świeżych,
  • 0,25 szkl. cukru,
  • 3 żółtka,
  • 100 g zimnego masła,
  • 1 łyżeczka soli.
d25ufrr

Dodatkowo:

  • skórka z limonki i pomarańczy,
  • 3-4 szkl. oleju do smażenia – najlepiej rzepakowego,
  • dowolna konfitura do nadziewania.

Składniki na lukier:

  • 225 g cukru pudru,
  • 3 łyżki ciepłej wody,
  • 3 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Mleko o letniej temperaturze mieszamy z łyżką cukru oraz drożdżami. Odstawiamy na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie do masy drożdżowej dodajemy resztę cukru oraz żółtka. Mieszamy wszystko razem.
  2. W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, sól oraz skórkę z limonki i pomarańczy. Do miski dodajemy zimne masło, które wcześniej kroimy w kostkę. Dokładnie łączymy palcami masło z mąką i dodajemy zaczyn. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Następnie wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę.
  3. Wyrabiamy je przez ok. 5-6 minut, aż masa będzie gładka i błyszcząca. W trakcie wyrabiania nie dosypujemy już mąki, by pączki nie wyszły zbyt twarde. Miskę smarujemy masłem i przekładamy do niej wyrobione ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uderzamy w nie pięścią i wyjmujemy na blat. Formujemy z niego niewielkie kulki o średnicy 2-3 cm. Odkładamy na blachę wcześniej wysmarowaną tłuszczem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę. Można np. nagrzać piekarnik do 50 stopni, włożyć do niego blachę z pączkami, zamknąć i wyłączyć go.
  5. W szerokim i głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Aby sprawdzić, czy ma już odpowiednią temperaturę, wrzućmy do niego skórkę chleba. Jeśli w ciągu 30 sekund zrobi się brązowa, olej jest dobrze nagrzany i można już na nim smażyć pączki.
  6. Pączki smażymy z obu stron na rumiano i wykładamy je na papierowy ręcznik. Gdy ostygną, nadziewamy pączki konfiturą, wykorzystując do tego rękaw cukierniczy.
  7. Składniki na lukier dokładnie ze sobą mieszamy. Jeśli masa wychodzi zbyt twarda, dodajemy odrobinę wody, a jeśli za rzadka – trochę cukru pudru. Pączki lukrujemy, a na ich wierzch ścieramy skórkę z pomarańczy albo limonki.
d25ufrr

Pączki Magdy Gessler

Składniki na ciasto:

  • 2 kg mąki,
  • 300 g cukru,
  • 100 g drożdży,
  • 10 jajek,
  • 20 żółtek,
  • 500 ml mleka,
  • 500 g masła,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 0,5 łyżeczki soli.

Dodatkowo:

  1. powidła śliwkowe albo konfitura z płatków róży,
  2. 2,5 kg smalcu,
  3. lukier domowej roboty,
  4. kandyzowana skórka pomarańczowa.

Przygotowanie:

  1. Mleko lekko podgrzewamy i dodajemy do niego rozdrobnione drożdże, 100 g cukru oraz 1 szkl. mąki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
  2. W garnku umieszczamy jajka, żółtka, pozostałą część cukru oraz cukier waniliowy. Wszystko podgrzewamy na niewielkim ogniu i mieszamy trzepaczką. Masło rozpuszczamy w rondelku.
  3. W misce mieszamy zaczyn drożdżowy z 1,2 kg mąki oraz masą jajeczną. Wszystko razem wyrabiamy, w razie konieczności dosypując nieco mąki. Gdy ciasto nie będzie się już lepiło do rąk, dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy.
  4. Masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie z ciasta formujemy kulki, które rozpłaszczamy. Na środek drożdżowych kółek nakładamy konfiturę i dokładnie zlepiamy brzegi.
  5. Gotowe pączki układamy na oprószonym mąką stole lub blacie zlepioną stroną do dołu. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na ok. 40 minut.
  6. W szerokim garnku roztapiamy smalec i dobrze go podgrzewamy. Pączki smażymy z obu stron na rumiany kolor. Wyjmujemy je na papierowy ręcznik. Po ostygnięciu polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórą pomarańczową.
d25ufrr

Pączki Ewy Wachowicz

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki,
  • 50 g drożdży,
  • 500 g ziemniaków,
  • 0,5 szkl. cukru,
  • 3 jajka,
  • 125 g masła.

Dodatkowo:

  • olej do smażenia,
  • cukier puder do obsypania.

Przygotowanie:

  1. Obrane ziemniaki gotujemy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Posypujemy je pokruszonymi drożdżami, a następnie dodajemy mąkę, jajka, cukier i roztopione masło.
  2. Wszystkie składniki łączymy do uzyskania gładkiej masy. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie z ciasta formujemy dłońmi niewielkie kulki. Jeśli masa zbyt mocno się lepi, smarujemy dłonie olejem.
  3. Pączki układamy na oprószonej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  4. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim pączki z obu stron na rumiano. Gotowe wyjmujemy na ręcznik papierowy, a po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
d25ufrr

Pączki Anny Starmach

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki,
  • 120 g cukru,
  • 500 ml mleka,
  • 80 g drożdży,
  • 1 jajko,
  • 7 żółtek,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 1 kieliszek spirytusu.

Dodatkowo:

  • 2 kg smalcu,
  • 400 g owocowej konfitury.

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy zaczyn. Mieszamy drożdże z 30 g cukru, 500 ml mleka oraz 150 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Zaczyn przekładamy do dużej miski i stopniowo dodajemy resztę składników, masło zostawiając na koniec.
  2. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie się odklejało od dłoni. Zazwyczaj trwa to ok. 10 minut. Następnie masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki, które lekko rozpłaszczamy. Na środek każdego z nich nakładamy po pół łyżeczki konfitury. Brzegi ciasta zlepiamy i formujemy kulkę. Odkładamy na obsypaną mąką stolnicę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
  4. W szerokim garnku rozgrzewamy smalec do 175-180 stopni Celsjusza. Wkładamy do niego pączki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy je na papierowy ręcznik, a po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem albo polewamy domowym lukrem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d25ufrr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d25ufrr
Więcej tematów