Trwa ładowanie...

Jagodowe słodkości, które z łatwością zrobisz w domu

Sezon na jagody zaczął się pod koniec czerwca i będzie trwał mniej więcej do końca lipca. Są to niewielkie owoce, które mają wyjątkowy smak. Z ich wykorzystaniem można przygotować niesamowite słodkości, które kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Jak zrobić najpopularniejsze z nich?

JagodziankiJagodziankiŹródło: Adobe Stock
d1ggq4w
d1ggq4w

Jagodzianki

Jagodzianki są przepyszne, puszyste i doskonale pasują do kawy, mleka, na podwieczorek lub na drugie śniadanie. Do przygotowania najlepszych jagodzianek potrzebne nam będą:

  • ½ szkl. ciepłego mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant,
  • 1 szkl. mąki pszennej,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 żółtka,
  • 5 łyżek jagód.

Przygotowanie:

  1. Mąkę wsypujemy do plastikowej miski. W środku robimy wgłębienie, w które wkruszamy świeże drożdże. Zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Posypujemy odrobiną mąki.
  2. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut do wyrośnięcia zaczynu. Z drożdżami instant postępujemy tak samo, tylko nie musimy czekać aż zaczyn wyrośnie.
  3. Do mąki z zaczynem dodajemy roztopione masło i 2 żółtka. Wszystko razem mieszamy, a potem dokładnie wyrabiamy aż będzie odchodziło od ręki i miski. Ciasto będzie dosyć lepkie.
  4. Miskę przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
  5. Masę wykładamy na stolnicę, podsypując je mąką. Dzielimy ją na 5 równych części. Każdą z nich chwilę wyrabiamy dłonią. Formujemy z nich kule. Przygotowane kule odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
  6. Jagody przekładamy do miseczki i zasypujemy niewielką ilością cukru. Mieszamy. Każdą kulę ciasta spłaszczamy i nakładamy na środek placka co najmniej 1 łyżkę jagód. Zamykamy jagody w cieście i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut, ustawiając piekarnik na 170 stopni, by zdążył się nagrzać.
  7. Przed wstawieniem jagodzianek do piekarnika smarujemy je wodą i posypujemy odrobiną cukru. Pieczemy ok. 25 minut do zrumienienia. Bułeczki są najsmaczniejsze pierwszego dnia.

Sekrety pierogów z jagodami. Dzięki nim twoja rodzina pokocha to danie

Kruche ciasto z jagodami i kruszonką

Ciasto jest proste w przygotowaniu, a smakuje naprawdę fantastycznie.

d1ggq4w

Aby przygotować kruche ciasto potrzebujemy:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru pudru.

Do przygotowania owoców potrzebne są:

  • 400 g jagód,
  • 1 łyżka mąki pszennej.

Aby zrobić kruszonkę, potrzebujemy:

  • 75 g zimnego masła,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru.

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier puder oraz zimne i drobno posiekane masło. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto, aż będzie jednolite. Masę zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny.
  2. W tym czasie przepłukujemy jagody, odsączamy je i osuszamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 20 minut. Powinno się zrumienić. Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wysypujemy je na podpieczony spód.
  4. Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i dokładnie rozcieramy palcami do momentu aż zrobią się okruszki. Posypujemy nimi jagody i ponownie wstawiamy blachę do piekarnika na kolejne 25-30 minut.
  5. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
d1ggq4w

Pierogi z jagodami

Pyszne i mięciutkie ciasto w połączeniu z jagodami i polane słodką śmietanką to smak lata, który na długo zapada w pamięć. Kluczem jest tutaj ciasto, do którego składniki to:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 szkl. wody, szczypta soli.

Do zrobienia farszu potrzebne są:

  • 500 g jagód,
  • 3 łyżki cukru,
  • śmietana z cukrem pudrem do polania.

Przygotowanie:

  1. W misce umieszczamy mąkę. Wbijamy do niej jajko i wlewamy roztopione i przestudzone masło. Dodajemy szczyptę soli i chłodną wodę. Mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Powinna być nieco lepiąca.
  2. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Stolnicę wysypujemy mąką, przygotowujemy sobie wałek i formę do wykrawania pierogów. Może to być nawet zwykła szklanka o średnicy ok. 8 cm.
  3. Umyte i osuszone jagody zasypujemy cukrem i delikatnie mieszamy. Ciasto wyjmujemy na stolnicę i dzielimy na 3 części. Z każdej z nich robimy kulę. Znów podsypujemy mąką. Kulę spłaszczmy, a następnie cienko wałkujemy na placek.
  4. Wycinamy z niego kółka, a na środek każdego z nich nakładamy łyżeczkę jagód z cukrem. Pierożki sklejamy, robiąc dodatkowo falbanki na brzegach. Gotowe pierogi układamy na desce oprószonej mąką. To samo robimy z pozostałym ciastem.
  5. W garnku zagotowujemy wodą. Solimy ją. Wrzucamy do niej po kilkanaście pierogów. Woda nie może mocno się gotować, by pierożki nie rozpadły się. Po tym, jak pierogi wypłyną na powierzchnię, gotujemy je przez ok. 4 minuty i wyławiamy. Wykładamy je na natłuszczony talerz.
  6. Po ponownym zagotowaniu wody wkładamy do niej kolejną porcję pierogów. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym wymieszanym z cukrem pudrem.
d1ggq4w

Parowańce z jagodami

Parowańce, inaczej pampuchy, gałuszki albo po prostu kluski drożdżowe gotowane na parze, to wyjątkowy smak dzieciństwa. Do ich przygotowania potrzebujemy:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 50 g drożdży,
  • 3 jajka,
  • 8 łyżek cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • 400 ml mleka,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • jagody.

Przygotowanie:

  1. Z łyżki mąki, kilku łyżek ciepłego mleka, łyżeczki cukru i drożdży robimy zaczyn. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
  2. Następnie zaczyn mieszamy z pozostałymi składnikami (bez jagód) i dokładnie wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
  3. Z masy odrywamy kawałki ciasta i formujemy placki. Na środek każdego z nich nakładamy po łyżce jagód. Zlepiamy brzegi i formujemy kule. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  4. Następnie gotujemy je na parze przez ok. 12 minut. Podajemy posypane cukrem, polane roztopionym masłem lub posypane cukrem wymieszanym z cynamonem.
d1ggq4w

Jogurtowe ciasto z jagodami

Z jagodami można zrobić nie tylko kruche ciasto, ale i jogurtowe. Czego potrzebujemy?

  • 1 szkl. jogurtu naturalnego,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ szkl. oleju,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 250 g jagód.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki (poza jagodami) wsypujemy do miski i miksujemy. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy połowę jagód i delikatnie mieszamy.
  2. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Wierzch posypujemy pozostałymi jagodami.
  3. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 50 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
d1ggq4w

Jagody to letnie owoce, dla których wprost musi znaleźć się miejsce w twojej kuchni.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1ggq4w
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1ggq4w
Więcej tematów