Jagna Niedzielska pokazuje, jak myć warzywa. Przesada czy konieczność?
Jagna Niedzielska znana jest jako autorka programów kulinarnych, ale przede wszystkim propagatorka idei zero waste. Potrafi przygotować posiłek, nie marnując ani okruszka, wykorzystując produkt w całości. Tym razem jednak w mediach społecznościowych pokazała zaskakujące urządzenie…
Jagna Niedzielska i ozonator do żywności
Jak pisze Jagna Niedzielska w poście na swoim instagramowym koncie żywność zawiera coraz więcej "niemile widzianych składników". Ma to bezpośredni związek z ceną produktów żywnościowych, które wybieramy – badania pokazują, że ponad 90 procent z nas kieruje się właśnie ceną podczas zakupów.
W konsekwencji zwykłe mycie warzyw czy owoców wodą nie wystarcza. Jagna Niedzielska przyznaje, że wystarczy roztwór wody i sody, by skutecznie pozbawić żywność zanieczyszczeń, ona jednak, jak przyznaje, od lat korzysta z ozonatora. Wbrew pozorom nie używa go tylko do czyszczenia warzyw, ale także kaszy czy mięsa i ryb.
Ozonowanie żywności [Specjalista radzi]
Czym jest ozonowanie?
Ozonowanie to zabieg, który od czasu wybuchu pandemii koronawirusa jest coraz bardziej popularny i to nie w związku z żywnością, a pomieszczeniami. Czym jest ozonowanie? To metoda dezynfekcji bez użycia chemii, za sprawą wyjątkowego gazu – ozonu. Choć działanie ozonu jest krótkotrwałe, to jest to gaz o wyjątkowej toksyczności.
Nazywany aktywnym tlenem ozon ma właściwości antyseptyczne, a rozpylony za pomocą specjalnego urządzenia pozwala na wyeliminowanie grzybów, pleśni, bakterii i wirusów. Do niedawna urządzenia do ozonowania zarezerwowane były dla specjalistów, dziś można kupić ozonatory domowego użytku, m.in. do żywności. Poza eliminacją patogenów ozon niweluje pestycydy oraz antybiotyki.
Co można ozonować?
Ozonowanie jest bardzo proste – wystarczy do pojemnika z wodą włożyć końcówkę urządzenia, a także produkty, które chcemy oczyścić. To mogą być warzywa, owoce, nawet te miękkie, podatne na uszkodzenia, kasze, ryż, suche warzywa strączkowe, mięso, ryby i jajka.
Jagna Niedzielska przyznaje, że ozonator wykorzystuje także do wnętrz kuchennych szafek, bo działa zabójczo także na mole spożywcze.
Czy faktycznie ozonowanie to znak naszych czasów i konieczność? Trudno powiedzieć, choć trzeba przyznać, że z pewnością post Jagny Niedzielskiej zachęca do wypróbowania tej metody radzenia sobie z zanieczyszczeniami: - Ozonator rozpuszcza się w wodzie i usuwa zanieczyszczenia. Ma właściwości bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze. Widocznym efektem jest dłuższa świeżość produktów. Wszystkie są w stanie poleżeć nawet dwa razy dłużej – przyznaje Jagna Niedzielska.
Czy to naprawdę działa? Podobno tak, choć nadal ozonatory do żywności wydają się kosmicznymi urządzeniami zarezerwowanymi dla miłośników jedzenia organicznego.
Zobacz także: