To urządzenie bije rekordy popularności. Czy słusznie?
Frytkownice beztłuszczowe podbijają rynek. Tradycyjne, w których smażymy frytki na głębokim tłuszczu, odchodzą powoli do lamusa. Nic dziwnego, w końcu "air-fryer" to sprytne urządzenie, które przygotuje wspaniałe frytki bez użycia tłuszczu. Same zalety, wad brak. Czy faktycznie?
Frytkownica beztłuszczowa – zalety
Frytkownica beztłuszczowa pozornie przypomina klasyczny sprzęt do smażenia frytek na głębokim oleju. Air-fryer wykorzystuje jednak gorące powietrze, by ziemniaki zamieniły się w chrupiący przysmak. Brzmi fantastycznie, a jak jest w rzeczywistości?
Z pewnością urządzenie ma wiele zalet. Wystarczy niewielka ilość oleju do smażenia ulubionych potraw – w efekcie potrawy są zdrowsze.
- pozwala na ograniczenie ilości tłuszczów nasyconych w diecie
- smażone dania są zdrowsze i mniej kaloryczne
- brak kontaktu żywności z rozgrzanym olejem pozwala na zachowanie wartości odżywczych produktów spożywczych
- brak intensywnego zapachu rozgrzanego oleju
- łatwiejsze czyszczenie urządzenia niż w przypadku klasycznej frytkownicy
Pomysły na dietetyczne frytki. Są zdrowsze od tradycyjnych
Frytkownica beztłuszczowa – czy na pewno jest zdrowa?
Czy frytkownica beztłuszczowa gwarantuje, że przygotowane posiłki będą zdrowsze? Owszem, w porównaniu ze smażeniem na głębokim oleju we frytkownicy lub długim smażeniu na patelni oczywiście frytkownica beztłuszczowa wypada najlepiej. Ale to nie oznacza, że smażenie za pomocą gorącego powietrza jest zdrową alternatywą.
Dlaczego? Wysoka temperatura gwarantuje, że nasze frytki czy nuggetsy z kurczaka stają się chrupiące, złociste i po prostu pyszne. Zarazem jednak tracą wiele wartości odżywczych – zwłaszcza w porównaniu z takimi metodami obróbki cieplnej jak gotowanie na parze czy krótkie grillowanie beztłuszczowe na patelni.
Ale uwaga! Pewne produkty będą bardziej odżywcze i korzystniejsze dla naszego organizmu, jeśli usmażymy je we frytkownicy beztłuszczowej. Jakie?
Chodzi o produkty skrobiowe – ziemniaki, bataty czy kukurydza staną się łatwiejsze do strawienia po obróbce cieplnej w wysokiej temperaturze przy użyciu gorącego powietrza. Z kolei mięso czy sery smażone, grillowane, także smażone we frytkownicach na gorące powietrze, wytwarzają tzw. AGE, czyli końcowe produkty zaawansowanej glikacji. Proces ten jest wyjątkowo niekorzystny dla zdrowia – AGE działają destrukcyjnie na komórki, zwiększają poziom cukru, mają działanie prozapalne i zwiększają ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych.
Wniosek? Jeśli masz chęć na smakowite frytki, chrupiące i powalające zapachem, śmiało – sięgnij po te z frytki
Zobacz także: