To urządzenie bije rekordy popularności. Czy słusznie?

Frytkownice beztłuszczowe podbijają rynek. Tradycyjne, w których smażymy frytki na głębokim tłuszczu, odchodzą powoli do lamusa. Nic dziwnego, w końcu "air-fryer" to sprytne urządzenie, które przygotuje wspaniałe frytki bez użycia tłuszczu. Same zalety, wad brak. Czy faktycznie?

FrytkiCzy frytki beztłuszczowe są tak samo smaczne?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Frytkownica beztłuszczowa – zalety

Frytkownica beztłuszczowa pozornie przypomina klasyczny sprzęt do smażenia frytek na głębokim oleju. Air-fryer wykorzystuje jednak gorące powietrze, by ziemniaki zamieniły się w chrupiący przysmak. Brzmi fantastycznie, a jak jest w rzeczywistości?

Z pewnością urządzenie ma wiele zalet. Wystarczy niewielka ilość oleju do smażenia ulubionych potraw – w efekcie potrawy są zdrowsze.

  • pozwala na ograniczenie ilości tłuszczów nasyconych w diecie
  • smażone dania są zdrowsze i mniej kaloryczne
  • brak kontaktu żywności z rozgrzanym olejem pozwala na zachowanie wartości odżywczych produktów spożywczych
  • brak intensywnego zapachu rozgrzanego oleju
  • łatwiejsze czyszczenie urządzenia niż w przypadku klasycznej frytkownicy

Pomysły na dietetyczne frytki. Są zdrowsze od tradycyjnych

Frytkownica beztłuszczowa – czy na pewno jest zdrowa?

Czy frytkownica beztłuszczowa gwarantuje, że przygotowane posiłki będą zdrowsze? Owszem, w porównaniu ze smażeniem na głębokim oleju we frytkownicy lub długim smażeniu na patelni oczywiście frytkownica beztłuszczowa wypada najlepiej. Ale to nie oznacza, że smażenie za pomocą gorącego powietrza jest zdrową alternatywą.

Dlaczego? Wysoka temperatura gwarantuje, że nasze frytki czy nuggetsy z kurczaka stają się chrupiące, złociste i po prostu pyszne. Zarazem jednak tracą wiele wartości odżywczych – zwłaszcza w porównaniu z takimi metodami obróbki cieplnej jak gotowanie na parze czy krótkie grillowanie beztłuszczowe na patelni.

Ale uwaga! Pewne produkty będą bardziej odżywcze i korzystniejsze dla naszego organizmu, jeśli usmażymy je we frytkownicy beztłuszczowej. Jakie?

Chodzi o produkty skrobiowe – ziemniaki, bataty czy kukurydza staną się łatwiejsze do strawienia po obróbce cieplnej w wysokiej temperaturze przy użyciu gorącego powietrza. Z kolei mięso czy sery smażone, grillowane, także smażone we frytkownicach na gorące powietrze, wytwarzają tzw. AGE, czyli końcowe produkty zaawansowanej glikacji. Proces ten jest wyjątkowo niekorzystny dla zdrowia – AGE działają destrukcyjnie na komórki, zwiększają poziom cukru, mają działanie prozapalne i zwiększają ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych.

Wniosek? Jeśli masz chęć na smakowite frytki, chrupiące i powalające zapachem, śmiało – sięgnij po te z frytki

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja