Trwa ładowanie...

Idealny spód do tarty z rabarbarem i kruszonka do crumble. Zasada 3:2:1

Przepis na kruche ciasto to element kulinarnego elementarza. Podstawa cukiernictwa. Jednak jak to w życiu bywa, to, co takie oczywiste, nie zawsze jest łatwe do wykonania. Wypiek kruchego ciasta także może przysparzać problemów. Chyba że zastosujesz zasadę 3:2:1. Dzięki niej uzyskasz idealny spód.

Przepis na kruszonkę idelanąPrzepis na kruszonkę idelanąŹródło: Unsplash, fot: Maximilian Zahn
d27j76y
d27j76y

Są przepisy, w których składniki można dodawać "na oko". Jednak przepis na kruche ciasto do nich nie należy. Tu, żeby osiągnąć efekt idealny, należy sztywno trzymać się proporcji. Najlepiej 3:2:1. To sekret idealnego przepisu na kruche ciasto. Takie, które nie jest zbyt twarde lub zbyt sypkie. Delikatne, ale dajce się bez problemu pokroić. W proporcjach ukryty jest stosunek mąki – 300 g, masła – 200 g i cukru – 100 g. Do tego dodaj dwa żółtka i masz przepis na ciasto idealne. Z niego możesz wyczarować przepyszną tartę z sezonowymi owocami, np. truskawkami i rabarbarem. Jeśli pominiesz cukier, przepis możesz także wykorzystać do tart wytrawnych, np. ze szparagami. Kombinacji jest nieskończenie wiele. My prezentujemy przepis na tartę z rabarbarem. Kwaśno-słodką. Orzeźwiającą. Pyszną.

Tarta z rabarbarem

Spód:

·      300 g mąki

·      200 g masła

d27j76y

·      100 g cukru pudru

·      2 żółtka

Przygotowanie:

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zimne masło i całość przesiekaj nożem do uzyskana kruszonki. Dodaj żółtka i całość szybko zagnieć. Staraj się zagnieść ciasto jak najszybciej. Im dłużej będziesz je ogrzewać w rękach, tym większe prawdopodobieństwo, że będzie twarde po upieczeniu.

d27j76y

Kulę ciasta owiń folią i wstaw do lodówki na ok 40 minut.

Zimne ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłóż nim formę do tarty, ponakuwaj widelcem, przykryj folią aluminiową i dociąż grochem, fasolą lub specjalnymi kulkami do wypieków (to produkt wielorazowy, po wyjęciu z piekarnika wystarczy je umyć). Dzięki temu ciasto nie wybrzuszy się podczas pieczenia.

Spód wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. i piecz przez 10 minut.

Przepis na rabarbar do ciasta

·      500 g rabarbaru

d27j76y

·      2 łyżki mąki ziemniaczanej

·      4 łyżki cukru

·      1/3 łyżeczki cynamonu

·      Opakowanie cukier wanilinowy

 Przygotowanie:

Rabarbar obierz. Odetnij końcówki i liście. Łodygi pokrój na centymetrowe kawałki. Przełóż do garnka razem z cukrem, cynamonem i cukrem wanilinowym. Gotuj przez kilka minut. Na końcu dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj.

d27j76y

Masę rabarbarową wyłóż na podpieczony spód. Ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. na ok. 35 min.

Tartę z rabarbarem podawaj na ciepło z gałką lodów waniliowych.

Crumble

Z podanego wyżej przepisu na kruche ciasto możesz także przygotować crumble, czyli owoce pod kruszonką. Możesz wykorzystać tu swoje ulubione owoce: jabłka, truskawki, miks owoców jagodowych (także mrożonych), także rabarbar. Przygotuj go tak samo, jak w przepisie na tartę. Przełóż go do małych kokilek (możesz także wykorzystać dużą formę do pieczenia, jeśli chcesz przygotować wersję rodzinną), posyp obficie kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. na ok. 35 minut.

d27j76y

Przepis na kruszonkę do crumble

Składniki:

·      300 g mąki

·      200 g masła

·      100 g cukru pudru

Przygotowanie:

W naczyniu umieść miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki wyrabiaj między palcami do uzyskania kruszonki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d27j76y
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Paweł Kapusta - Redaktor naczelny WP
Paweł KapustaRedaktor Naczelny WP
d27j76y
Więcej tematów