zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2009-02-17

Kiszenie kapusty

milena_24
przepis lubi: 0 osób 5/5 2 głosy
Składniki
  • 10 kg białej kapusty
  • 200 g soli
  • 10 liści laurowych
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 40 g kminku
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Kapustę oczyścić z wierzchnich, nadpsutych liści i zdjąć kilka liści do wyłożenia dna beczki
Główki kapusty przeciąć na pół, usunąć głąby a liście poszatkować i posolić.
Dno beczki wyłożyć odłożonymi liśćmi kapusty, a na nich warstwami poszatkowaną kapustę, przesypując kminkiem, liśćmi laurowymi i przekładając jabłkami. Ubijać kapustę, aż na powierzchni ukaże się sól. Nakryć ją talerzem, obciążyć go ciężarkiem lub wyszorowanym, niekruszącym się kamieniem. Przykryć gazą i odstawić na 2 dni.
W kapustę wbić kij, aby umożliwić ulotnienie się gazów zbierających się między warstwami kapusty. Ponownie przykryć kapustę talerzem, obciążyć i przenieść w chłodne miejsce. Po upływie 2 tygodni kapusta jest ukwaszona.


Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Sałatka, sernik na zimno, Szarlotka, Desery, Kurczak, Placuszki, Ciasta na zimno, Blok czekoladowy, Śledzie po kaszubsku, Barszcz czerwony, Śledzie przepisy, Makowiec, Knedle, Pierogi, Śledzie w oleju, Dania z ziemniaków, Sałatka gyros, Mięso mielone, Naleśniki, Rogaliki