Gotowana kukurydza. Miękka, pyszna i maślana
Kukurydza jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych, także kwasów omega-3. Spożywamy ją głównie pod postacią płatków, kasz i mąki kukurydzianej lub z puszki. Jednak w sezonie warto jeść ugotowane kolby jako do dania głównego lub roli warzywnej przegryzki. Jak przygotować kukurydzę, by nie była twarda? Poznaj prosty trik.
Świeżą kukurydzę poznasz po tym, że jej kolba pokryta jest zielonymi liśćmi, a jej długie "włosy" sprawiają wrażenie wilgotnych. Dobre kolby są gładkie, a ich ziarna ściśle przylegają do siebie. Nie kupuj kukurydzy, której kolby pokryte są żółtymi liśćmi, gdyż świadczy to o tym, że są już stare.
Przed ugotowaniem kukurydzy, warto włożyć ją na godzinę do zimnej wody, a następnie gotować przez 10–15 minut, a do wody dodać cukier, a nie sól. Im kolby są młodsze, tym krócej powinniśmy je gotować. Drugim sposobem na przygotowanie tego warzywa jest ugotowanie go w mieszance wody i mleka w proporcjach pół na pół. Młoda kukurydza jest podana tylko z solą, pieprzem i roztopionym masłem.
Ziarna kukurydzy można także marynować, konserwować, a kolby zamrażać, by w zimie cieszyć się ich smakiem. Są one również świetnym składnikiem kremowych zup, sałatek i zapiekanek, a młode, kilkucentymetrowe kolby można zamarynować i podawać w całości w roli przystawki lub jako dodatek do mięsnego dania głównego.