Trwa ładowanie...

Gorzkie ogórki. Czy gorzkawy smak oznacza, że są zepsute?

Kupiłeś gorzkie ogórki i zastanawiasz się, czy są zepsute? Skąd bierze się ten gorzki posmak i jak się go pozbyć? Radzimy.

OgórkiOgórkiŹródło: Adobe Stock, fot: VVERONKA
d4groxs
d4groxs

Dlaczego ogórki są gorzkie?

Gorzki smak nie świadczy o zepsuciu. Niektóre ogórki gruntowe są gorzkie, ponieważ zawierają wysokie stężenie kukurbitacynów. Wiele roślin wytwarza te związki chemiczne w celu obrony przed szkodnikami.

Pośród elementów warunkujących stężenie kukurbitacynów w roślinie, można wymienić:

  • Pogoda – trudne warunki atmosferyczne wpływają na rozwój większej liczby mechanizmów obronnych rośliny. Ogórki, które wyrastały w słabo nawodnionej glebie, podczas upałów lub przymrozków, będą bardziej gorzkie niż te, które miały idealne warunki pogodowe.
  • Niedobór składników odżywczych w glebie - niedobór azotu i innych cennych minerałów potrzebnych do prawidłowego wzrostu rośliny, może również wpływać na większą produkcję związków chemicznych odpowiadających za gorzki smak ogórków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa restauracja: Majówkowy grill z pomysłem

Jak obierać ogórki, żeby nie były gorzkie?

Najwięcej kukurbitacynów znajduje się w liściach i łodygach, dlatego ciemniejszy koniec ogórka (ten, którym wyrasta z łodygi) zawsze będzie najbardziej gorzki. Należy obciąć ciemną końcówkę ogórka, a obieranie zacząć od jasnej końcówki. Najlepiej płukać lekko nóż lub obieraczkę po każdym pociągnięciu, aby nie rozprowadzać gorzkiego smaku po całym warzywie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4groxs
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4groxs
Więcej tematów