Trwa ładowanie...

Golonka. Kawał dobrego mięsa

Mimo że przygotowanie dobrej golonki zajmuje sporo czasu, warto się poświęcić. Apetycznie przyrumieniona skórka, delikatne, rozpływające się w ustach mięso zachwycą wszystkich miłośników dobrej kuchni. Najczęściej przyrządzamy golonkę z wody lub pieczoną. Kucharz z restauracji Dziki Gon, specjalizującej się w tym przysmaku, radzi, jak zrobić idealną golonkę.

Golonka. Kawał dobrego mięsaŹródło: 123RF.COM
di33v7k
di33v7k

Dobre mięso to podstawa

Golonka z zasmażaną kapustą i kuflem piwa to klasyk niemieckiej kuchni. To danie kojarzy się też z przydrożnymi barami dla kierowców. Coraz częściej golonka trafia do menu dobrych restauracji, bo umiejętnie przyrządzona smakuje wybornie. Nie jest to jednak danie, którym powinniśmy zajadać się na co dzień. W 100 g golonki wieprzowej jest prawie 300 kcal, 19 g białka i aż 25 g tłuszczu. Mimo to od czasu do czasu warto się na nią skusić.

Chcąc przygotować golonkę w domu, musimy zaopatrzyć się w dobre mięso. - Najlepsze będą golonki półkilogramowe, pochodzące od sprawdzonych dostawców. Mięso należy umyć i oczyścić. Kolejnym etapem jest marynowanie w piwie, ziołach, soli i pierzu. Powinno ono trwać ok. dwunastu godzin w chłodnym miejscu. Następnie pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 165 stopni przez około 1,5 godziny. Podajemy z chrzanem, musztardą i ziemniakami lub chlebem na zakwasie – tłumaczy Wojtek Szomszor, kucharz z gdańskiej restauracji Dziki Gon.

123RF.COM
Źródło: 123RF.COM

Tak przyrządzona golonka będzie miała złocistą, chrupiącą skórkę, pod którą kryje się aromatyczne, miękkie i soczyste mięso. Warto eksperymentować i do marynaty dodać nieco miodu czy pokrojone w słupki warzywa – marchewkę, selera, pietruszkę, paprykę, a także krążki cebuli.

di33v7k

Z czym podawać?

Golonka lubi nie tylko towarzystwo gotowanych lub opiekanych ziemniaków. Będzie świetnie smakowała także podana na puree z grochu. Pikle, marynowane grzyby, podduszona z kminkiem kiszona kapusta również doskonale uzupełnią smak tego dania.

123RF.COM
Źródło: 123RF.COM

Poza wieprzową golonką do wyboru mamy także golonkę indyczą, z dzika lub sarny. - W naszej restauracji polecamy szczególnie golonkę z dzika. Mięso z dziczyzny jest zdrowsze, nie zawiera konserwantów ani innych dodatków i jest wyjątkowo smaczne – dodaje kucharz.

Golonka pieczona w piwie

Składniki: 2 golonki, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 1 szklanka jasnego piwa, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz.

123RF.COM
Źródło: 123RF.COM

Przygotowanie: golonki umyj i oczyść. Do garnka włóż pokrojone warzywa, 2 ząbki czosnku i golonki. Dodaj przyprawy. Gotuj ok. 1,5 godziny na małym ogniu. Po tym czasie wyjmij golonki z wywaru, natnij skórę. Pozostały czosnek rozetrzyj z solą. Natrzyj nim mięso. Włóż do naczynia żaroodpornego, zalej piwem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu podlewaj piwem.

di33v7k
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
di33v7k
Więcej tematów