Torcik z borówkami bez pieczenia
Składniki: *opakowanie podłużnych biszkoptów, 5 łyżeczek żelatyny, 1/3 szklanki zimnej wody, 250 ml śmietanki kremówki 36%, 300 g borówek, 650 g serka homogenizowanego waniliowego, 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego. Do dekoracji: świeże owoce i cukier puder. * Przygotowanie: **folią spożywczą wyłożyć formę o średnicy 20 cm. Na środku ułożyć spód z przylegających blisko, połamanych biszkoptów. Pozostałe ułożyć wokół, jeden obok drugiego. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, dodać serek i wymieszać. Żelatynę podgrzać w wodzie, do rozpuszczenia. Stopniowo dodawać masę serową do żelatyny, cały czas mieszając. 1/3 kremu nałożyć na spód torciku, następnie ułożyć borówki i ponownie krem, kolejno owoce i krem (to powinna być ostatnia warstwa). Torcik wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem wyjąć delikatnie z formy. Dodać owoce i oprószyć cukrem pudrem.