Jagody i borówki w kuchni
Zarówno borówki amerykańskie, jak i jagody mają duże grono fanów. Który z tych produktów jest zdrowszy lub po który sięgać w przypadku niektórych dolegliwości? Oto kilka faktów i inspirujące przepisy.
Owoce lata
Zarówno borówki amerykańskie, jak i jagody mają duże grono fanów. W sezonie na letnie owoce, chętnie zajadamy się ciastami z ich dodatkiem, pierogami oraz zupą. Chętnie popijamy fioletowy koktajl i zagryzamy pyszne jagodzianki. Warto wiedzieć, że borówka powinna być jadana na surowo lub po ewentualnym odmrożeniu, ponieważ po obróbce termicznej traci większość swoich właściwości prozdrowotnych. Który z tych produktów jest zdrowszy, mniej kaloryczny lub po który sięgać w przypadku niektórych dolegliwości? Oto kilka faktów i inspirujące przepisy.
Dorodna borówka amerykańska
Borówka amerykańska, a właściwie borówka wysoka to skarbnica cennego fitoestrogenu - substancja ta zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory hormonozależne, czyli np. niektóre nowotwory piersi, tarczycy czy wątroby. Istotne są również dwa kwasy obecne w składzie borówki. Kwas foliowy nie tylko wspiera prawidłowy rozwój płodu w łonie matki, ale chroni przez rakiem macicy. Natomiast kwas egalowy przeciwdziała rozwojowi nowotworów płuc, przełyku oraz krtani.
Naukowo dowiedziono również, że produkt ten może zapobiegać marskości wątroby (zwłaszcza borówka rózgowata). Ponadto, borówka korzystnie wpływa na nasze oczy i regularnie spożywana chroni przed takimi chorobami, jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej.
Niepozorne jagody
Borówka czarna, powszechnie zwana jest jagodą. W jej składzie znajdziemy przede wszystkim spore dawki garbników, czyli substancji, które wykazują silne działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Surowe owoce pomogą m.in. w leczeniu zaparć, natomiast napar z suszonych jagód lub liści hamuje objawy biegunki.
Jagody poleca się przede wszystkim chorym na anemię i cukrzykom. Świeże owoce oraz wyciągi z ich liści zawierają glikozyd, który działa podobnie jak insulina - obniżając poziom glukozy we krwi.
Kuzynki borówki także wspomagają pracę oczu i chronią je przed chorobami - w tym wykorzystuje się je w leczeniu chorób siatkówki oka. Poleca się je zwłaszcza osobom, które pracują przy ekranie monitora.
Warto wiedzieć, że to jagody mają mniej kalorii - czarna jagoda w 100 g zawiera 51 kcal i 9 g węglowodanów, natomiast borówka amerykańska w takiej samej porcji ma 57 kcal i aż 14,49 g węglowodanów.
Ciasto z jagodami
Składniki: 30 g świeżych drożdży, 3 szklanki mąki (poznańskiej), 250 ml ciepłego mleka, 1/2 szklanki białego cukru, 2 jaja, 1/2 kostki masła (rozpuszczone), 1/2 łyżeczki soli. Kruszonka: 1/2 szklanki mąki, 1/4 szklanki masła, 1/4 szklanki cukru. Dodatkowo: 250 g świeżych jagód, masło i bułka tarta do przygotowania blachy (wymiary ok. 24x40 cm).
Przygotowanie: drożdże połączyć z mlekiem, dodać 5 łyżek mąki i łyżkę cukru, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przestudzone masło połączyć z jajkami. Do dużej miski wlać zaczyn, wsypać resztę mąki i pozostałą część cukru, dodać sól i jajka z masłem. Wyrobić wszystko na ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. W tym czasie przygotować kruszonkę ucierając masło z mąką i cukrem. Rozdrobnić palcami i włożyć na chwilę do lodówki. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto, dodać owoce i posypać kruszonką. Piec we piekarniku wcześniej rozgrzanym do 180 stopni, przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka.
Zupa jagodowa
*Składniki: *100 g jagód + kilka do dekoracji, 1 łyżka cukru, 100 ml śmietany lub jogurtu greckiego, 500 ml wody, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, ugotowany makaron świderki do podania, listki mięty do dekoracji i dla smaku.
*Przygotowanie: *jagody wrzucić do 500 ml wrzącej wody. Dodać cukier i gotować jeszcze 5 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i zahartować wywarem z jagód. Dodać do zupy i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i zblendować. Zupę podawać na ciepło lub zimno, z makaronem, świeżymi owocami i listkami mięty.
Koktajl borówkowo-jeżynowy
*Składniki: *1/2 kg borówek + kilka do dekoracji, 300 g jeżyn, 300 ml kefiru, stewia do posłodzenia i listki mięty do przybrania. * Przygotowanie: *Owoce zblendować, dodać kefir i ponownie wymieszać. Dosłodzić do smaku. Przelać do szklanek, ułożyć na wierzchu świeże owoce i listki mięty. Przed podaniem warto koktajl schłodzić.
Jagodzianki
Składniki: 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 4 łyżeczki domowego cukru waniliowego, 1 szklanka mleka, 50 g drożdży, 4 jaja, 125 g masła, 400 g jagód, 2 łyżki cukru pudru, 1 żółtko. Dodatkowo (opcjonalnie): 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1 szklanka mleka.
*Przygotowanie: *budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu i odstawić do ostudzenia. Roztopić masło. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dokładnie rozmieszać. Połączyć z łyżką mąki i cukru, a następnie zaczyn odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie jajka utrzeć z resztą cukru, połączyć z zaczynem oraz resztą mąki, a także dodać cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, a na koniec dodać wystudzone masło. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie z ciasta uformować wałek i pokroić na niewielkie kawałki, które należy delikatnie spłaszczyć. Na środku każdego z nich ułożyć po łyżce wymieszanych z cukrem pudrem jagód i po łyżeczce budyniu. Każdą część posmarować rozbełtanym żółtkiem wymieszanym z niewielką ilością wody. Zlepić bułeczki i piec je w nagranym do 180 stopni piekarniku przez około 20-25 minut. Podawać posypane cukrem pudrem.
Sałatka z borówkami
*Składniki: *opakowanie roszponki, 200 g świeżych, umytych i pokrojonych w plastry truskawek, 100 g borówek, 2 brzoskwinie (pokrojone w kostkę), 1 awocado (obrane i pokrojone w kostkę), 2 łyżki orzechów piniowych. Dressing: sok z 2 cytryn, 2 łyżeczki miodu, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta słodkiej papryki do smaku.
*Przygotowanie: *wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać w misce, ewentualnie doprawić do smaku. Przygotowane owoce delikatnie wymieszać z roszponką oraz dressingiem i posypać orzeszkami.
Pierogi z jagodami
Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej, 200 ml wody, 30 g masła, szczypta soli. Nadzienie: 150 g jagód, 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Do podania: słodka śmietanka, kilka jagód, listki mięty, cukier kryształ.
Przygotowanie: mąkę przesiać na stolnicę, formując górkę z dołkiem pośrodku. W garnuszku zagotować wodę z masłem i solą, a następnie stopniowo wlewać w mąkę, nożem łącząc składniki. Ciasto wyrabiać około 10 minut, w razie potrzeby podsypać stolnicę mąką. Masę odstawić pod przykryciem na pół godziny, a następnie połowę rozwałkować i zacząć wycinać kółka za pomocą szklanki. Na środek każdego nakładać oprószone mąką jagody. Skleić i gotować porcjami we wrzątku, aż wypłyną na wierzch. Za pomocą łyżki cedzakowej wykładać w odstępach na półmisek (aby się nie posklejały). Proces powtórzyć z drugą częścią ciasta. Pierogi podawać ze śmietaną, świeżymi owocami i listkami mięty. Dosłodzić według uznania.
Torcik z borówkami bez pieczenia
Składniki: *opakowanie podłużnych biszkoptów, 5 łyżeczek żelatyny, 1/3 szklanki zimnej wody, 250 ml śmietanki kremówki 36%, 300 g borówek, 650 g serka homogenizowanego waniliowego, 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego. Do dekoracji: świeże owoce i cukier puder. * Przygotowanie: **folią spożywczą wyłożyć formę o średnicy 20 cm. Na środku ułożyć spód z przylegających blisko, połamanych biszkoptów. Pozostałe ułożyć wokół, jeden obok drugiego. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, dodać serek i wymieszać. Żelatynę podgrzać w wodzie, do rozpuszczenia. Stopniowo dodawać masę serową do żelatyny, cały czas mieszając. 1/3 kremu nałożyć na spód torciku, następnie ułożyć borówki i ponownie krem, kolejno owoce i krem (to powinna być ostatnia warstwa). Torcik wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem wyjąć delikatnie z formy. Dodać owoce i oprószyć cukrem pudrem.
Gofry z borówkami
Składniki: 500 g mąki, 600 ml mleka, 100 g masła, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 3 jajka, 1 białko, 200 ml wody mineralnej gazowanej. Dodatkowo borówki, miód i jogurt grecki.
Przygotowanie: białka ubijamy na sztywno z dodatkiem łyżki cukru i cukru wanilinowego. Żółtka mieszamy z mlekiem i dodajemy mąkę. Łączymy z rozpuszczonym masłem i wodą mineralną. Na koniec dodajemy pianę z białek. Z ciasta wypiekamy gofry. Podajemy z jogurtem greckim, borówkami i odrobiną miodu.
Pankejki z jagodami
Składniki: 550 g mąki, 60 ml oleju, 3 łyżki cukru, 750 ml maślanki, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 4 roztrzepane jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Jagody lub borówki, cukier do smaku.
Przygotowanie: wszystkie składniki umieścić w dużej misce i wymieszać (nie musi być dokładnie, mogą zostać małe grudki). Odstawić na minimum pół godziny. Pankejki smażyć na suchej patelni - gdy na powierzchni zaczną robić się pęcherzyki, przerzucić na drugą stronę i smażyć do złotego koloru. Owoce rozgnieść widelcem, dosłodzić do smaku i polać nimi ułożone jeden na drugim amerykańskie naleśniki.
mp/WP Kuchnia