Kumkwat
Owoce ten pochodzi z Chin, a obecnie uprawiany jest również Ameryce Północnej i Południowej, a także w Grecji. Należy do rodziny cytrusów, ale w przeciwieństwie do swoich krewnych ma jadalną skórkę. Ten pomarańczowy owoc o kształcie i wielkości przepiórczego jaja ma wyjątkowo słodki smak. Cała słodycz zawarta jest w skórce, dlatego nie poleca się konsumpcji samego miąższu. Kumkwaty można jeść surowe, a także gotować w całości lub podzielone na połówki czy ćwiartki. Nadaje się świetnie do stworzenia wyjątkowych kompotów, konfitur lub nalewek. Kupując kumkwaty najlepiej wybierać owoce niepoobijane i bez uszkodzeń, o jednolicie pomarańczowym kolorze.
Kumkwat zawiera cukry, węglowodany, błonnik, sole mineralne oraz niewielkie ilości potasu. Jest także bogatym źródłem witaminy C, dzięki czemu zapobiega przeziębieniom oraz infekcjom górnych dróg oddechowych. Działa stymulująco na układ odpornościowy oraz wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Warto dodać, że jest owocem niskokalorycznym - 100 gramów dostarcza około 70 kalorii.