Podbiał pospolity
Razem z tymiankiem jest częstym składnikiem tabletek na gardło. Ta roślina z rodziny astrowatych, zwana końskim kopytem, białkuchem albo kaczyńcem, ma silne działanie lecznicze. Działa wykrztuśnie, dlatego sprawdza się w przewlekłym kaszlu, astmie czy zapaleniu oskrzeli. Ponieważ liście zawierają 7-9 proc. śluzu, podbiał ma zastosowanie głównie w stanach zapalnych i nieżytach dróg oddechowych, jamy ustnej i krtani. Liście kupimy np. w sklepie zielarskim. Ich łyżeczkę należy zalać szklanką wrzącej wody i parzyć przez 10-15 minut, odcedzić. Ciepły napar pić 3-4 razy dziennie. Podbiał może też trafić do zdrowej surówki, razem z dymką, marchewką, czosnkiem i selerem naciowym. Doprawić oliwą, solą, pieprzem, sokiem z cytryny.