zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Naturalne trucizny w jedzeniu

dodane 2011-10-14 (11:20) 2 lata 6 miesięcy 9 dni 20 godzin i 38 minut temu | 79 opinii
Co może zaszkodzić?

Co może zaszkodzić?

Niebezpieczne dla zdrowia substancje to nie tylko konserwanty czy polepszacze smaku. Wiele produktów, które spożywamy na co dzień, może bowiem zawierać toksyny naturalnego pochodzenia. Sprawdź jakie jedzenie nierozważnie dobrane i spożywane w nadmiarze może ci zaszkodzić.

Amigdalina

Migdały to świetne źródło witaminy E, cennych minerałów (potasu, fosforu, żelaza, wapnia, magnezu) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki tym ostatnim, są niezastąpionym składnikiem antycholesterolowej diety. Niestety jest jednak druga, ciemna strona medalu. Poza dobroczynnymi składnikami, w migdałach - szczególnie gorzkich - znajduje się amigdalina. Jest to substancja, która pod wpływem kwasu żołądkowego uwalnia cyjanowodór. Ten z kolei zaburza transport tlenu do tkanek, działając zabójczo na organizm człowieka. Zazwyczaj jednak po przedawkowaniu występują bóle głowy i drętwienie w jamie ustnej, a w cięższych przypadkach - drgawki. Na szczęście migdały dostępne na rynku to w większości orzechy słodkiej odmiany. Jeśli jednak w opakowaniu natrafimy na gorzki wyjątek warto pozbyć się go bez skrupułów. Amigdalina występuje także w pestkach wiśni, śliwek, moreli i brzoskwiń. W tym wypadku uważać trzeba przede wszystkim na nalewki robione z tych owoców.

KŻ/mmch

Jak zmniejszyć tkankę tłuszczową?

Oceń
tak 22 61,11%
nie 14 38,89%

Opinie (79)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
caffelatte74 2014-03-24 (21:12) 30 dni 10 godzin i 46 minut temu

a dlaczego chorym na raka wmawiają że trzeba jeść pestki moreli gorzkiej/ przecież są trujące

odpowiedz

0
0
~Krzysztof 2011-10-27 (08:39) 2 lata 5 miesięcy 27 dni 23 godziny i 19 minut temu

Gorzkie migdały
A kto je gorzkie migdały?. Ktoś próbował? Po pierwszym ugryzieniu wypluwa się. Po co więc straszyć?

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

0
0
~Janusz 2013-06-01 (01:39) 10 miesięcy 23 dni 6 godzin i 19 minut temu

KŁAMSTWA o amigdalinie
Jestem (ŻYWYM) dowodem, że o amigdalinie napisaliście bzdury. W ramach eksperymentu jadłem nawet 20 pestek moreli dziennie (na raz). Bez ŻADNYCH negatywnych efektów. Nie wiem kto wam takich bzdury naopowiadał, że amigdalinę rozkłada kwas żołądkowy - wróćcie do szkoły i DOWIEDZCIE się, co rozkłada amigdalinę. Gdyby to był kwas żołądkowy - to by owce, kozy i krowy były wymarłym gatunkiem jak mamuty. Bo w koniczynie do niedawna były spore ilości amigdaliny. Dopiero w Australii owce koniczynę przegryzły fuksjami i to spowodowało wydzielenie się w żołądku cyjanowodoru i śmierc.

odpowiedz

0
0
~jacksonville web design agency 2012-04-18 (17:22) 2 lata 5 dni 14 godzin i 36 minut temu

GaqkdrUVITZ
V55MKW Major thankies for the post.Really thank you! Really Great.

odpowiedz

0
0
~Amigdalina jest lekiem na raka, ale to… 2011-10-27 (10:43) 2 lata 5 miesięcy 27 dni 21 godzin i 15 minut temu

DorkaS.
koncernom farmaceutycznym, nie utuczą się na wit. B17 dlatego rozpowszechniają kłamstwa i sponsorują takie kłamliwe artykuły wystarczy wklepać w wujka Google wit B17 by poznać prawdę

odpowiedz

0
0
~kasia 2011-10-27 (10:19) 2 lata 5 miesięcy 27 dni 21 godzin i 39 minut temu

Jak się odżywiasz
Już niewielki brzuszek jest groźny dla naszego zdrowia. Też miałem ten problem, lekarz mi zalecił zrzucić tu i ówdzie. Polecił mi znajomy świetną metodę(idealna-figura.eu), dzięki której teraz wyglądam lepiej a co najważniejsze świetnie się teraz czuje.

odpowiedz

0
0
~PL 2011-10-27 (10:00) 2 lata 5 miesięcy 27 dni 21 godzin i 58 minut temu

TRUCIZNA JEST TEŻ
WYSTARCZY, ŻE KTOŚ PUŚCI BĄKA! I JAK ZACZNIE SIĘ SEZON GRZEWCZY! ALBO JAK OBŁADOWANA CIĘŻARÓWKA PUŚCI SIĘ POD GÓRĘ!

odpowiedz

0
0
~ja 2011-10-27 (09:49) 2 lata 5 miesięcy 27 dni 22 godziny i 9 minut temu

Amigdalina niszczy komórki
A że jak każdy mocny lek podany w nadmiarze może mieć skutki uboczne to... poczytajcie w ulotkach leków otrzymywanych w aptekach. Pozdrawiam niedoinformowanych.

odpowiedz

1
0
~emeryt 2011-10-27 (09:14) 2 lata 5 miesięcy 27 dni 22 godziny i 44 minuty temu

85 latek
ja jeszcze żyję po zjedzeniu masy ziemniaków i innych specjalów?

odpowiedz

0
0
~es 2011-10-26 (22:34) 2 lata 5 miesięcy 28 dni 9 godzin i 24 minuty temu

kadaweryna
O kadawerynie słyszeliście? Tworzy się w mięsie. Pamiętacie charakterystyczny zapach mięsa i jakie obślizgłe robi się po pewnym czasie? Kadaweryna - jad trupi, jedna z protamin, amina biogenna będąca produktem dekarboksylacji aminokwasu lizyny, powstaje w procesie gnilnym białka. Ma postać oleistej cieczy bez wyraźnej barwy. Należy do tzw. trupich jadów, ma silny nieprzyjemny zapach rozkładających się zwłok i jest szkodliwa dla zdrowia (uszkadza układ krążenia).

odpowiedz

0
0
~ewa 2011-10-26 (21:51) 2 lata 5 miesięcy 28 dni 10 godzin i 7 minut temu

i po problemie
Chcesz sie dowiedziec jak pozbylam sie nadmiernych kilogramow, to wpisz w google (atypowy proces utraty wagi) a poznasz sposob w jaki tego dokonalam.

odpowiedz

0
0
~anty GMO 2011-10-26 (21:29) 2 lata 5 miesięcy 28 dni 10 godzin i 29 minut temu

cieszę się, że
Cieszę się, że mamy jednak dostęp do innych, niezależnych źródeł informacji. Proponuję aby piszący ten artykuł zapoznał się dogłębnie z tematem. Istotnie ZUS i firmy farmaceutyczne na tym zyskają. Nawet UE wprowadziła zakaz mocno ograniczający możliwości swobodnego korzystania z ziół.

odpowiedz

0
0
~pyra 2011-10-26 (21:24) 2 lata 5 miesięcy 28 dni 10 godzin i 34 minuty temu

Chyba ktoś tu
Solanina znajduje się w przebarwionej na zielono części ziemniaka( powstaje pod wpływem światła), a nie w kiełkujących . Kiełkujące ziemniaki są jedynie mniej wartosciowe a nie trujace!!! Buraki są zasadotwórcze, więc skad w nich kwas szczawiowy? Moze chodzi o zakwas buraczany?

odpowiedz

0
0
~gość 2011-10-26 (20:29) 2 lata 5 miesięcy 28 dni 11 godzin i 29 minut temu

Całę życie jadłem
żyje mam 60 lat i nie choruje, co za głupoty tu wypisuja że pożal się boże

odpowiedz

0
0
~leo 2011-10-26 (20:25) 2 lata 5 miesięcy 28 dni 11 godzin i 33 minuty temu

leczenie
Przeciez lekarzom nie chodzi o wyleczenie pacjenta,tylko o leczenie.Co mu po zdrowym osobniku,przyjdzie sie zwarzyc??

odpowiedz

0
0
~niepoprawny 2011-10-26 (19:24) 2 lata 5 miesięcy 28 dni 12 godzin i 34 minuty temu

Amigdalina trucizną?
Nadmiarem soku z marchwi też można spowodować zejście. Nie ma pojęcia tzw leczniczej dawki bo amigdalina nie jest lekiem. Jest wielce prawdopodobne, że stanie się nim, po dopracowaniu opatentowanej syntetycznej substancji. Oczywiście b.czystej chemicznie, w odróżnieniu od "brudnej" roślinnej substancji w kompleksie biologicznie syntezowanych domieszek. Być może decydujących o jej skuteczności. Przewrotni naukowcy twierdzą, że jej wyeliminowanie z przetwórstwa żywności około lat 50-tych ub. wieku jest przyczyną wzrostu zachorowań na nowotwory = wzrostu dochodów producentów i sprzedawców leków systematycznie przyjmowanych dla podtrzymania życia. Czy roślinna forma może być skuteczna przeciwko nowotworom? Wydaje się, że kuracja dr Bujwid (nie jestem pewien pisowni) oparta o olej lniany pozyskiwany w technologii niskotemperaturowej - potwierdza taką możliwość.

odpowiedz

0
0
~realista 2011-10-26 (18:43) 2 lata 5 miesięcy 28 dni 13 godzin i 15 minut temu

Bzdury
Pisze tu może ktoś kogo amigdalina wyleczyła z raka? W mojej rodzinie było zejście smiertelne po zażyciu "leczniczej" dawki pestek. Faktem że rak zginął ale razem z chorą. Z tym sie zgodzę.

odpowiedz

0
0
~dsa 2011-10-26 (18:21) 2 lata 5 miesięcy 28 dni 13 godzin i 37 minut temu

Artykuł na zamównie
Amigdalina to nazwa witaminy B17, która nie wydziela do ludzkich komórek żadnego cyjano-wodoru, może natomiast atakować tą substancją ciała obce - czyli zmiany nowotworowe. Przemysł farmaceutyczny wręcz zamyka ludzi za mówienie, iż B17 zwalcza komórki rakowe (na szczęście działają na świecie kliniki leczące tą witaminą, co więcej mają zatrważającą skuteczność). Artykuł powstał na zamówienie, po tym jak na pewnym portalu informacyjnym pojawił się news o leczniczych właściwościach B17 - jedzeniu migdałów, śliwek itd.... od dziś zero szacunku dla wp.pl

odpowiedz

0
0
~kasia 2011-10-26 (17:47) 2 lata 5 miesięcy 28 dni 14 godzin i 11 minut temu

Nadmiar tuczy
Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi, ale waga wracała. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? idealna-figura.eu

odpowiedz

0
0
~olo 2011-10-26 (16:54) 2 lata 5 miesięcy 28 dni 15 godzin i 4 minuty temu

woda z mózgu
od razu widać,że to artykuł na zamówienie niedouczonych lekarzy i aptekarzy,którzy boją się o swoją kasę.amigdalina to nic innego jak witamina b 17.kto chce niech o niej poczyta w necie.owszem to trucizna w zbyt dużej dawce tak samo jak jad żmii,ale jadu żmii używa się w popularnych lekach na bóle reumatyczne/ VIPROSAL/ nawiasem niech schowają się głęboko wszystkie fenistile i inne temu podobne wynalazki na których aptekarze zbijają fortuny.dlaczego z uporem maniaka wszyscy faszerują nas antybiotykami,a nikt nie zaproponuje srebra koloidalnego,które działa jak antybiotyk,a nie rozwala nam wątroby i nie ma skutków ubocznych.dlatego,że lepiej opłaca się sprzedawać różne grypoliny za koszmarne pieniądze i dobijać ludzi niż szybko i skutecznie ich wyleczyć.im więcej umrze tym mniej do wypłacania ma ZUS i oprócz szarego człowieka wszyscy szczęśliwi

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Kuchenne tematy
regulamin
Popularne przepisy
sernik na zimno, Makowiec, Sałatka, Kurczak, Knedle, Sałatka gyros, Szarlotka, Naleśniki, Śledzie po kaszubsku, Placuszki, Śledzie w oleju, Desery, Mięso mielone, Blok czekoladowy, Pierogi, Barszcz czerwony, Śledzie przepisy, Dania z ziemniaków, Rogaliki, Ciasta na zimno