Naturalne trucizny w jedzeniu
None
Co może zaszkodzić?
Niebezpieczne dla zdrowia substancje to nie tylko konserwanty czy polepszacze smaku. Wiele produktów, które spożywamy na co dzień, może bowiem zawierać toksyny naturalnego pochodzenia. Sprawdź jakie jedzenie nierozważnie dobrane i spożywane w nadmiarze może ci zaszkodzić.
Migdały to świetne źródło witaminy E, cennych minerałów (potasu, fosforu, żelaza, wapnia, magnezu) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki tym ostatnim, są niezastąpionym składnikiem antycholesterolowej diety. Niestety jest jednak druga, ciemna strona medalu. Poza dobroczynnymi składnikami, w migdałach - szczególnie gorzkich - znajduje się amigdalina. Jest to substancja, która pod wpływem kwasu żołądkowego uwalnia cyjanowodór. Ten z kolei zaburza transport tlenu do tkanek, działając zabójczo na organizm człowieka. Zazwyczaj jednak po przedawkowaniu występują bóle głowy i drętwienie w jamie ustnej, a w cięższych przypadkach - drgawki. Na szczęście migdały dostępne na rynku to w większości orzechy słodkiej odmiany. Jeśli jednak w opakowaniu natrafimy na gorzki wyjątek warto pozbyć się go bez skrupułów. Amigdalina występuje także w pestkach wiśni, śliwek, moreli i brzoskwiń. W tym wypadku uważać trzeba przede wszystkim na nalewki robione z tych owoców.
KŻ/mmch
Jak zmniejszyć tkankę tłuszczową? Jak zmniejszyć tkankę tłuszczową?
Kwas szczawiowy
To jeden z najwcześniej odkrytych kwasów organicznych. W warunkach naturalnych znajdziemy go oczywiście w liściach szczawiu, ale również w burakach, rabarbarze, szpinaku, a także herbacie i kakao. Duża ilość kwasu szczawiowego podrażnia skórę i błony śluzowe. Jednak szczególnie niekorzystne działanie wykazuje w kontakcie z jonami wapnia, w wyniku czego powstaje trudno rozpuszczalna sól wapniowa. Jej kryształy osadzające się w kanalikach nerkowych mogą doprowadzić do powstania kamieni nerkowych. Z tej przyczyny kwaśna dieta sprzyja rozwojowi tej choroby oraz niedoborom wapnia. Szczególnie wysokie stężenie kwasu szczawiowego mają rośliny uprawiane na bardzo kwaśnych glebach.
Jak zmniejszyć tkankę tłuszczową? Jak zmniejszyć tkankę tłuszczową?
Solanina i tomatyna
Za mało wybarwione, niedojrzałe, zielone pomidory oraz kiełkujące ziemniaki to najczęstsze źródła kolejnych szkodliwych substancji - tomatyny (pomidory) i solaniny (ziemniaki). To trujące alkaloidy, które są zagrożeniem głównie dla naszego układu pokarmowego. W wysokim stężeniu mogą spowodować zatrucie pokarmowe, objawiające się mdłościami, wymiotami, kolką czy biegunką. Aby uniknąć szkodliwego działania solaniny czy tomatyny należy wystrzegać się zielonkawych bulw ziemniaka oraz - w szczególności - tych długo przetrzymywanych, kiełkujących. W przypadku pomidorów warto wybierać najbardziej dojrzałe sztuki.
Jak zmniejszyć tkankę tłuszczową? Jak zmniejszyć tkankę tłuszczową?
Kwas erukowy
Olej rzepakowy to jeden z najczęściej stosowanych w naszych domach. Do niedawna jednak budził sporo kontrowersji za sprawą znajdującego się w nim kwasu erukowego. Ten nienasycony kawas tłuszczowy naturalnie występuje w rzepaku i gorczycy. W oleju wytworzonym z ziaren rzepaku stężenie kwasu może wynieść nawet 50 proc. Jak wykazały badania, kwas erukowy w dużych ilościach przyczynia się do otłuszczenia serca i wątroby. Ponadto hamuje wzrost organizmu. Dlatego od pewnego czasu ogranicza się jego zawartość w oleju rzepakowym. Początkowo stosowano metodę filtracji w celu wyodrębnienia szkodliwej substancji, obecnie stosuje się specjalne odmiany rzepaku o niskiej zawartości tej substancji. W Stanach Zjednoczonych dopuszcza się 2 proc. kwasu erukowego, a w krajach UE 5 proc.
Jak zmniejszyć tkankę tłuszczową? Jak zmniejszyć tkankę tłuszczową?
Progoitryna
Kapusta, brukselka, rzepa, szpinak czy soja to przykłady roślin, w których znajduje się tzw. substancja wolotwórcza, czyli powodująca powiększenie tarczycy. Progoitryna, bo o niej mowa, w organizmie przekształca się w goitryny. Te z kolei hamują wchłanianie jodu, a tym samym wytwarzanie hormonów tarczycy. W przypadku osób zdrowych, stosujących zróżnicowaną dietę produkty z progoitryną nie stanowią zagrożenia. Jeśli jednak masz problemy z tarczycą lub stosujesz dietę wegetariańską, powinieneś kontrolować ilość produktów zawierających progoitryny.
Jak zmniejszyć tkankę tłuszczową? Jak zmniejszyć tkankę tłuszczową?
Toksyny grzybów
Na liście produktów "groźnych z natury" nie mogło ich zabraknąć. Istnieje około 1,5 mln gatunków grzybów, jednak większość z nich nie nadaje się do spożycia ze względu na swoje toksyczne właściwości. Tak na przykład amanityna i falloina znajdujące się w muchomorze sromotnikowym wywołują zatrucia niebezpieczne przede wszystkim dla wątroby, gdyż niszczą jej podstawowy budulec - hepatocyty. Inna toksyna - muskaryna znajdująca się np. w borowiku szatańskim czy muchomorze czerwonym, wywołuje zatrucia charakteryzujące się szkodliwym działaniem na układ nerwowy.
Nawet w przypadku grzybów jadalnych powinniśmy zachować ostrożność. Grzyby mają bowiem ogromne zdolności absorpcyjne i mogą kumulować liczne substancje szkodliwe np. związki metali ciężkich pochodzące z zanieczyszczonej gleby. Dlatego też Ministerstwo Zdrowia zaleca, by nie spożywać jednorazowo więcej niż 250 g grzybów oraz unikać więcej niż dwóch grzybowych posiłków w tygodniu.
Jak zmniejszyć tkankę tłuszczową? Jak zmniejszyć tkankę tłuszczową?
Saponiny
Inną substancją szkodliwą dla zdrowia są saponiny. Niestety trudno kontrolować ich spożycie, gdyż do naszego organizmu trafiają wraz z mięsem zwierząt hodowlanych. Saponiny znajdują się w paszach dla zwierząt, produkowanych z roślin motylkowych, buraków czy ziaren owsa. Choć dla zwierząt saponiny są nieszkodliwe, w organizmie człowieka przyczyniają się do niszczenia czerwonych ciałek krwi. Obróbka termiczna częściowo niszczy te związki.
Jak zmniejszyć tkankę tłuszczową? Jak zmniejszyć tkankę tłuszczową?
Saksytoksyna
Małże, ostrygi, omułki czy przegrzebki zawierają z kolei saksytoksynę. Ta substancja wytwarzana jest przez plankton, a najbardziej absorbuja ją mięczaki o muszli dwuklapkowej. Zjedzenie ich może wywołać zatrucie z objawami porażenia. Objawy występują zwykle w ciągu 30 minut. Jeśli nie podejmie się w porę odpowiednich działań, może dojść do zaburzeń oddychania, a nawet do śmierci.
KŻ/mmch
Jak zmniejszyć tkankę tłuszczową? Jak zmniejszyć tkankę tłuszczową?