Lista składników
W czym tkwi sekret smaku falafelów - czy wystarczy ciecierzyca, zioła i soda?
- Soda jest dodawana obowiązkowo, bo dzięki niej masa jest bardziej spulchniona. Za wyjątkowością tego dania stoją nie tyle ciecierzyca i zioła, co konsystencja i kwestia czasu, jaki poświęca się produkcji falafla. Podstawowa zasada jest taka, że to człowiek czeka na falafla, a nie odwrotnie. Odpowiednio zmielone i wilgotne ziarno jest połową sukcesu. Same przyprawy są kwestią danej specyfiki menu lokalu, miejsca serwowania i smaku szefa kuchni. Najpopularniejszy skład to ciecierzyca, cebula, czosnek, pietruszka, kolendra, zmielona papryka. My uzupełniamy ten specjał o gałkę muszkatołową. Potrawa musi być świeża i zjedzona od razu po usmażeniu. Co ciekawe, w czasie Ramadanu podaje się większy
falafel z dodatkiem cebuli smażonej w aromatycznej przyprawie, a mianowicie sumaku. Są też szkoły przygotowywania falafla z mieszanki ciecierzycy i foula, czyli bobu arabskiego. Smakuje nietypowo, ale warto spróbować.