Trwa ładowanie...
wino
08-08-2011 13:45

Elektroniczny język zidentyfikuje wino

Naukowcy hiszpańscy opracowali urządzenie, zwane elektronicznym językiem, które potrafi rozpoznać cavę - hiszpańskie wino musujące. O ich osiągnięciu poinformował serwis naukowy AlphaGalileo.

Elektroniczny język zidentyfikuje winoŹródło: archiwum, fot: archiwum
d608zpb
d608zpb

Cava jest hiszpańskim winem musującym, wytwarzanym głównie w Katalonii, w takiej samej technologii jak francuski szampan. Naukowcy z Universitat Autonoma de Barcelona opracowali "elektroniczny język", urządzenie, które dzięki zespołowi czujników i matematycznym algorytmom, potrafi nauczyć się identyfikowania różnych typów cavy. Urządzenie potrafi zaklasyfikować wino, podobnie jak to robią zawodowi sommelierzy, a także wykryć jego defekt.

W procesie produkcji, cava poddawana jest podwójnemu procesowi fermentacji. Druga fermentacja wina przebiega już w butelce. Butelki przechowuje się dnem do góry, żeby osad drożdży zgromadził się w szyjce. Następnie szyjkę zamraża się, dzięki temu można usunąć sam osad, a na jego miejsce dodać wino wymieszane z syropem z trzciny cukrowej. To ta domieszka decyduje o stopniu wytrawności wina.

W rezultacie powstaje siedem rodzajów cavy, od mocno wytrawnej (Brut Nature) do słodkiej. Elektroniczny język opracowany przez hiszpańskich naukowców potrafi na razie rozpoznawać trzy typy. Naukowcy pracują nad udoskonaleniem urządzenia.(PAP)

krx/ krf/

Polecamy również:

Jakie wino do drobiu?

d608zpb
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d608zpb
Więcej tematów