Wino
Wino to napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku fermentacji świeżo wyciśniętego soku z winogron. Istnieje wiele rodzajów win ze względu na mnogość odmian winorośli. Wino serwowane jest do posiłków, a także może być składnikiem niezbędnym w przygotowaniu niektórych dań.
Można wyróżnić wina białe, różowe, czerwone. Ze względu na zawartość cukru można je podzielić na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Mogą to być wina musujące lub niemusujące. Istnieje wiele win, do produkcji których użyte były inne owoce niż winogrona.
Historia wina jest tak stara jak historia ludzkości. Człowiek prehistoryczny wiedział już jak robić wino. Najstarsze istniejące zapisy babilońskie i egipskie zawierają fragmenty dotyczące wina i jego wytwarzania. Do Polski winorośl dotarła najprawdopodobniej wraz z chrześcijaństwem, a wino produkowane było początkowo przez zakonników znających techniki winiarskie.
W parze - potrawa plus wino, główną rolę odgrywać będzie zawsze potrawa. Krótko mówiąc: inaczej ocenimy dane wino, pijąc je bez jedzenia. Podobnie jak w przygotowaniu potrawy dobieramy składniki, które tworzą określony smak, wino ma za zadanie harmonijnie układać się z konsystencją i aromatem potrawy. dopasowanie wina do potrawy może wydawać się przytłaczającym zadaniem. Warto powiedzieć sobie od razu, że nie jest to trywialne zadanie i że nie zawsze zadowolimy wszystkich zebranych przy stole. Podobieństwa przyciągają się – ta zasada sprawdza się także przy winie i serwowanych daniach, gdzie kwaśne ciągnie do kwaśnego, słodkie do słodkiego, aromatyczne do aromatycznego, a proste nie potrzebuje udziwniać swojego smaku.
Wino poprawia apetyt i wzmaga wydzielanie enzymów trawiennych. Pomaga w trawieniu tłustych potraw, dlatego doskonale pasuje np. do kaczki, gęsi, pieczeni wieprzowej. Wchodzące w skład wina garbniki, głównie antocyjany, katechiny oraz pochodne kwasu kawowego, mają działanie antynowotworowe. Wino pobudza pracę trzustki, nadnerczy, tarczycy i gruczołów płciowych, co powoduje wzrost energii. Wpływa na lepszą przemianę białek, cukrów i tłuszczów. U osób regularnie pijących wino rzadziej występuje kamica żółciowa i nerkowa. Najzdrowsze jest wino czerwone, wytrawne.
Wino to napój alkoholowy, dlatego nie można z nim przesadzać. Pite z umiarem może mieć dobry wpływ na nasze zdrowie, jednak nie należy go nadużywać.