Trwa ładowanie...

Dzięki temu produktowi placki ziemniaczane nigdy nie ściemnieją. Wystarczy jedna łyżeczka

Idealne placki ziemniaczane są chrupiące na zewnątrz, a puszyste w środku. Nie powinny też ociekać tłuszczem. Wasze placki mogą zbliżyć się do ideału dzięki łatwo dostępnemu składnikowi, który na pewno macie w domu.

Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczaneŹródło: Adobe Stock
d27ggr6
d27ggr6

Placki ziemniaczane z dodatkiem sody oczyszczonej nie ciemnieją, przez co doskonale prezentują się na talerzu. Jednak piękny, złocisty kolor placków, to nie jedyna korzyść z użycia sody. Dzięki temu popularnemu produktowi, placki stają się niesamowicie chrupiące, zachowując przy tym puszysty, miękki środek. Każdy z nas ma w domu sodę oczyszczoną, więc czemu by nie wypróbować placków z ich dodatkiem?

Przepis na placki ziemniaczane z sodą oczyszczoną

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • olej
  • sól, pieprz

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto jeść pomelo?

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce.
  2. Z masy ziemniaczanej odlewamy wodę, a następnie dodajemy sodę, skrobię, mąkę i jajko oraz przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
  3. Ciasto nakładamy łyżką na patelnie z rozgrzanym olejem.
  4. Smażymy po kilka minut z obu stron.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d27ggr6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d27ggr6
Więcej tematów