Jak przygotować dorsza?
Świeżego dorsza lepiej nie pozbawiać skóry, która łączy płatki mięsa ze sobą. Dorsz wymaga krótkotrwałej obróbki termicznej. Jak tylko zmieni kolor na nieprzezroczysty, należy zdjąć go z patelni, uważając aby nie pojawiły się na powierzchni mięsa bąbelki albuminy oznaczające, że dorsz został przegotowany i mięso zaczęło wysychać. Mrożonego dorsza przed usmażeniem musimy dokładnie rozmrozić, a potem osączyć z wody.
Mięso z dorsza najlepiej komponuje się z prostymi dodatkami, które nie przyćmią jego smaku. Świetnie komponuje się z cytryną, koperkiem, odrobiną czosnku czy oliwą z oliwek. Z surowego dorsza można przygotować pyszną przystawkę w formie tatara - wystarczy posiekać mięso, delikatnie posolić i popieprzyć, dodać trochę oliwy i wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem wymieszać z posiekaną kolendrą, szalotką i odrobiną soku z cytryny. Oto kilka inspirujących przepisów.