Jak powstają?
Ten niezwykły orzech dojrzewa w żółto-pomarańczowym owocu przypominającym wyglądem i wielkością naszą rodzimą gruszkę, pojawiającym się na nanerczu zachodnim, czyli wiecznie zielonym tropikalnym drzewie - bliskim kuzynie mango oraz pistacji.
Roślina pochodzi z Ameryki Południowej. Co ciekawe, Europejczycy bardzo późno, bo dopiero na przełomie XIX i XX wieku, docenili walory odżywcze nerkowców. Wcześniej nanercz był uznawany przede wszystkim za źródło bardzo szlachetnego drewna.
Popularność tych orzechów spowodowała, że w ostatnich dziesięcioleciach błyskawicznie zwiększył się obszar uprawy rośliny. Ogromne plantacje zlokalizowane są m.in. w Indiach, Wietnamie, Mozambiku, Kenii czy Tanzanii. Jednak nerkowce z Brazylii wciąż uchodzą za najsmaczniejsze, dlatego warto sprawdzać na opakowaniu, skąd pochodzą kupowane przez nas orzechy.