Trwa ładowanie...

Dietetyczna pułapka. Uważaj na ten rodzaj pieczywa

Dużą popularnością cieszy się chleb tostowy. Atutem jest tu niewątpliwie odporność na wysychanie i twardnienie. Idealnie nadaje się na grzanki, tosty i kanapki na ciepło. Niektórzy zadają sobie pytanie czym on właściwie różni się od tradycyjnego chleba i czy jest zdrowy?

 (123RF)Tost powstaje z mąki pszennej, drożdży, tłuszczu, cukru i soli (123RF)Tost powstaje z mąki pszennej, drożdży, tłuszczu, cukru i soliŹródło: 123RF
d2yi6f5
d2yi6f5

Chleb tostowy – właściwości

Porównanie składników chleba tostowego i chleba razowego pokazuje, że chleb tostowy posiada ich więcej, a jak wiemy, im mniej składników, tym bardziej naturalny produkt. Chleb tostowy charakteryzuje się dodatkami, które ulepszają smak i przedłużają okres trwałości. Warto dodać, że nie zawiera on jednak szkodliwych substancji. Dietetycy podkreślają jednak, że zdrowszym produktem jest chleb w tradycyjnej formie. Jak dodają eksperci, chleb tostowy to puste kalorie, co za tym idzie po zjedzeniu go szybciej pojawia się głód i chęć podjadania. Jest on bowiem produktem wysokokalorycznym. Najlepszym rozwiązaniem dla naszego organizmu jest chleb pełnoziarnisty bogaty w składniki mineralne.

W wyniku procesów technologicznych pieczywo tostowe zostało pozbawione wielu wartości odżywczych. Mianowicie, ziarno wykorzystane do pieczenia takiego chleba jest początkowo pełne, ze stosunkowo dużą ilością witamin i składników mineralnych, jednak przy uzyskiwaniu mąki pszennej wyżej wspomniane wartości są tracone. Dietetycy wielokrotnie podkreślają przewagę pieczywa razowego nad pszennym i tostowym.

Warto w tym miejscu dodać kilka słów o miękiszu chleba tostowego. Jest on nadzwyczajnie miękki i elastyczny. A po wyjęciu z tostera kusząco chrupiący.

Chleb zapiekany z serem. Świetny sposób na czerstwe pieczywo

Chleb tostowy – smaczny ale czy zdrowy?

Na rynku można spotkać różne kształty i typy chleba tostowego. Choć przeważają te o kształcie prostokąta, to znajdziemy też trójkątne czy w kształcie gwiazdy. Kromki charakteryzują się jednakową cienką skórką na wszystkich bokach. Chleb tostowy wypiekany jest o masie: 250 g, 450 g, 500 g, 600 g, 750 g, 800 g a nawet więcej. Jak zauważyliśmy pakowane są w specjalne folie, które pozwalają zachować trwałość mikrobiologiczną nawet 14 dni ! Dzięki temu konsumenci nie muszą codziennie kupować świeżego pieczywa.

d2yi6f5

Chleb tostowy powstaje w piekarniach, które stosują ukwaszone ciasto, w pomieszczeniach o wysokiej czystości, gdzie należy przebywać wyłącznie w specjalnym ochronnym ubraniu. Niegdyś do produkcji chleba tostowego wykorzystywano duże ilości drożdży, ale negatywie wpływały one na jego smak. Dzisiaj dostępne są drożdże tolerujące wysokie poziomy dodawania kwasu propionowego i jego soli.

Tost powstaje z mąki pszennej, drożdży, tłuszczu, cukru i soli. Drożdże pełnią funkcję zakwasu – dzięki nim chleb tostowy szybciej urośnie. Utwardzony tłuszcz roślinny dodaje miękkości i sprawia, że chleb się nie kruszy. W składnikach tostu można też odnaleźć mąkę sojową, która ma silne właściwości spulchniające i wiążące. Czytając etykiety dowolnych chlebów tostowych zauważymy szeroki zakres substancji konserwujących oraz wzmacniających smak i zapach chleba tostowego.

Chleb tostowy – wartość odżywcza na 100 g:

  • 247 kcal (jedna kromka może mieć nawet do 90 kcal)
  • 8,0 g białka
  • 47,6 g węglowodanów
  • 1,6 g tłuszczu
  • 0,54 g sodu
  • 1,1 g cukru
  • 5 g błonnika
d2yi6f5

Zdaniem dietetyków chleb tostowy jest pułapką dietetyczną. Biorąc pod uwagę jego składniki oraz wartości odżywcze należy zastanowić się nad jego regularnym spożywaniem. Zdecydowanie godne polecenia jest pieczywo żytnie razowe, powstające z pełnego ziarna.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2yi6f5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2yi6f5
Więcej tematów